Sunday , February 5 2023

Ucraina nu acceptă armistiţiul de două zile propus de Putin

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi.

“Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va fi un armistiţiu temporar”, a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, denunţând ceea ce a numit “ipocrizia” Moscovei, potrivit agenţiei Reuters.

Podoliak a indicat că armata ucraineană va continua atacurile, susţinând că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu atacă teritorii străine, ci doar “membri ai forţelor de ocupaţie de pe teritoriul propriu”.

Anterior, Podoliak respinsese apelul Patriarhului ortodox rus Chiril în sensul unui armistiţiu.

Reamintim că Vladimir Putin a ordonat joi aplicarea unui armistiţiu unilateral temporar în Ucraina, cu ocazia celebrării Crăciunului ortodox pe stil vechi. Ordinul transmis armatei ruse pentru oprirea atacurilor este valabil în zilele de 6 şi 7 ianuarie. “Ţinând cont de apelul Sanctităţii sale, Patriarhul Khiril, i-am ordonat ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact cu părţile din Ucraina, începând de pe 6 ianuarie la prânz, până pe 7 ianuarie la ora 24.00”, a comunicat Kremlinul, conform cotidianului Le Monde.

Preşedintele Rusiei a îndemnat şi trupele ucrainene să respecte armistiţiul, pentru a le oferi credincioşilor ortodocşi, confesiune majoritară în Rusia şi Ucraina, ocazia să participe la slujbele de Crăciun.

În cazul în care armata ucraineană va continua atacurile, armata rusă va riposta, astfel că armistiţiul unilateral ordonat de Vladimir Putin nu se va mai aplica, notează Mediafax.

 

Vezi si

Situaţia “devine din ce în ce mai complicată” pe linia frontului, recunoaşte Zelenski

Situaţia “se complică” pe teren împotriva trupelor ruseşti din Ucraina, care este din nou ţinta …