Friday , June 21 2024

Ucraina distribuie pastile de iod populației din jurul centralei nucleare Zaporojie

Populația care locuiește în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, din Ucraina, primește de la autorități pastile de iod, existând un risc tot mai mare de scurgeri ale radiațiilor în ultima bombardamentelor din ultima perioadă.

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, a declarat televiziunii ucrainene că locuitorilor li se explică cum să folosească iodura de potasiu, potrivit The Times.

Mai exact, pastilele au fost distribuite persoanelor care locuiesc pe o rază de 50 de kilometri de centrala nucleară, în cazul ”unei viitoare scurgeri de radiații”, a declarat pentru NBC News un purtător de cuvânt al administrației militare regionale Zaporojie.

Aproximativ 25.000 de tablete au fost livrate către Enerhodar din rezervația regională, a spus primarul orașului.

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a declarat că trupele ruse au bombardat din nou terenul în ultimele 24 de ore și că pagubele sunt în curs de evaluare. Compania a spus sâmbătă că infrastructura uzinei a fost deteriorată.

„Există riscul de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive, iar pericolul de incendiu este mare”, a avertizat Energoatom.

Ministerul rus al Apărării a susținut, la rândul său, că forțele ucrainene au bombardat complexul de două ori în 24 de ore, unele obuze căzând în apropierea unităților în care este depozitat combustibilul pentru reactoare și deșeuri radioactive.

Vezi si

Pană de curent uriașă. Sunt afectate Muntenegru, Bosnia, Albania și coasta Adriatică a Croației

O pană uriașă de curent a afectat mai multe țări din regiunea balcanică. Este vorba …