Wednesday , May 22 2024

Şeful ONU: egalitatea de gen va fi realizată peste 300 de ani

Progresul în ceea ce privește egalitatea de gen „dispare sub ochii noștri”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, în fața Comisiei privind statutul femeii. Egalitatea de gen va fi realizată peste 300 de ani, a mai spus Guterres.

Guterres a ținut discursul înainte de Ziua Internațională a Femeii, care va avea loc pe 8 martie. El a declarat că egalitatea de gen este „la 300 de ani distanță”, potrivit ultimelor estimări ale UN Women, organizația ONU dedicată egalității de gen și emancipării femeilor.

Guterres a vorbit despre ratele ridicate ale mortalității materne, despre faptul că fetele sunt forțate să se căsătorească timpuriu și despre fetele răpite și agresate pentru că merg la școală, susținând că speranța de a realiza egalitatea de gen „este din ce în ce mai îndepărtată”.

În discursul său, Guterres nu a menționat Iranul, însă a vorbit despre Afganistan unde, potrivit lui, „femeile și fetele au fost șterse din viața publică”.

„Drepturile femeilor sunt abuzate, amenințate și încălcate în întreaga lume”, a spus Guterres.

Pentru a realiza egalitatea de gen, Guterres a făcut apel la acțiuni „colective” și „urgente”, plecând de la creșterea educației, a veniturilor și a ocupării forței de muncă pentru femei și fete, în special în țările în curs de dezvoltare din sudul lumii, și ajungând până la promovarea participării femeilor și fetelor în domeniul științei și tehnologiei. (Mediafax)

Vezi si

Rusia a început exercițiile militare cu arme nucleare tactice la granița cu Ucraina

Armata rusă a anunțat marți că a început în apropiere de Ucraina exerciții militare privind …