Wednesday , February 1 2023

Şase canale de televiziune, interzise în Republica Moldova pentru informaţii incorecte despre războiul din Ucraina

Republica Moldova va interzice temporar şase canale de televiziune pentru difuzarea de “informaţii incorecte” despre ţară şi războiul Rusiei în Ucraina, au anunţat vineri autorităţile de la Chişinău, informează Reuters, citată de Aerpres.


Canalele, dintre care unele difuzate în limba română şi altele în limba rusă, au legături strânse cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei pro-occidentale Maia Sandu. Aflat în exil în Israel, Ilan Şor a susţinut protestele de la Chişinău care cereau demisia guvernului.

Interdicţia va începe pe 19 decembrie şi va fi menţinută pe durata stării de urgenţă pe care autorităţile din Republica Moldova au declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Canalele îşi vor pierde licenţele “pentru diseminarea de informaţii incorecte în acoperirea evenimentelor din Moldova şi războiul din Ucraina”, informează într-un comunicat comisia specială care supraveghează starea de urgenţă, fără a furnizate alte detalii.

Printre cele şase canale se numără unele dintre cele mai populare din Republica Moldova. Şor deţine trei dintre ele. Alte două aparţin apropiaţilor săi, în timp ce al şaselea îl simpatizează pe politicianul exilat.

Republica “Moldova trebuie protejată de propagandă şi minciuni”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său Telegram. Cele şase canale, a spus oficialul de la Chişinău, au acoperit evenimentele din Republica Moldova şi războiul “într-o manieră părtinitoare şi manipulatoare”.

Republica Moldova a condamnat în repetate rânduri invazia rusă. Legăturile bilaterale sunt tensionate şi de prezenţa trupelor ruse de menţinere a păcii în regiunea separatistă transnistreană.

TV-6, unul dintre canalele deţinute de Şor, a declarat că argumentele comisiei sunt nefondate şi false.”Canalul nu a primit niciodată comentarii cu privire la acoperirea evenimentelor legate de război. Decizia comisiei este ilegală… acesta este un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare”, se arată într-un comunicat.

Starea de urgenţă iniţială, de 60 de zile, a fost reînnoită de mai multe ori şi urmează să expire în februarie 2023. AGERPRES 

Vezi si

Atenționare de călătorie în Marea Britanie. Grevă a polițiștilor de frontieră pe 1 și 2 februarie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească …