Saturday , April 27 2024

Sarkozy: Acordul Schengen trebuie regandit

Cu opt zile înainte de summitul UE, asteptat de lumea întreagă cu sufletul la gură, în contextul în care zona euro este înconjurată de profeţii sumbre, liderul francez Nicolas Sarkozy a declarat că acordul privind spaţiul Schengen ar trebui regândit, pentru a asigura o protecţie mai bună a frontierelor externe ale Europei.

“Europa care aplică în interior principiul liberei circulaţiei şi care nu îşi controlează frontierele externe nu poate dura. Schengen trebuie regândit”, a declarat Nicolas Sarkozy de la Toulon, în faţa unei mulţimi de 5.000 de persoane.

Mai mult decât atât, preşedintele Nicolas Sarkozy a declarat că Franţa şi Germania militează pentru un nou tratat european, care să reformeze şi “să regândească organizaţia europeană”, potrivit AFP. Nicolas Sarkozy a anunţat că o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, pentru a trasa împreună “propuneri franco-germane pentru a garanta viitorul Europei”.

“Mai multă solidaritate, mai multă responsabilitate asumată în faţa cetăţenilor pentru un adevărat guvern economic, aceasta este viziunea noastră pentru viitorul zonei euro şi pentru reforma tratatelor”, a declarat Sarkozy într-un discurs ţinut la Toulon.

El a precizat că zona euro nu poate supravieţui dacă statele membre nu vor fi unite. Ţările care nu îşi îndeplinesc responsabilităţile trebuie să sufere sancţiuni financiare, a spus preşedintele.

Sarkozy, care va candida anul viitor pentru un nou mandat prezidenţial, a asigurat însă că Franţa nu îşi va pierde suveranitatea. “Drumul spre reformă nu este un marş spre supranaţionalism”, a spus el.

Cu câteva ore înaintea discursului său, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a refuzat ca instituţia pe care o conduce să joace rolul de creditor de ultim resort pentru statele din Zona euro, după modelul Rezervei Federale a Statelor Unite, cerând respectarea tratatelor în vigoare, scrie NewsIn.

“Există un tratat. Nu trebuie să cerem BCE să fac lucruri în afara tratatului”, a spus el în faţa Parlamentului European, reunit la Bruxelles, lăsând în acelaşi timp să se înţeleagă că BCE ar putea face mai mult dacă guvernele din Zona euro vor adopta un pact bugetar, pentru a evita o repetare a crizei actuale.

“BCE este independentă. Va rămâne astfel. Sunt convins că, în faţa riscului deflaţionist care ameninţă Europa, Banca Centrală va acţiona”, a răspuns Sarkozy joi seară.

Polonia, care asigură preşedinţia UE până la sfârşitul anului, şi-a exprimat la rândul său joi dorinţa unei revizuiri rapide a Tratatului de la Lisabona, pentru a face faţă crizei. Berlinul şi Parisul, aflate în fruntea eforturilor pentru consolidarea guvernării economice europene şi pentru calmarea pieţelor financiare, au păreri divergente privind paşii care trebuie făcuţi.

Vineri, Angela Merkel va rosti un discurs în Bundestag pentru a-şi prezenta propunerile. Germania, care vrea să impună o disciplină bugetară strictă membrilor din Zona euro, refuză solidaritatea financiară între europeni pe care o cer francezii, prin intermediul BCE, al eurobondurilor sau prin consolidarea fondului de salvare a Zonei euro.

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …