Saturday , December 3 2022

Rishi Sunak va fi prim-ministrul Marii Britanii. Primul indian în fruntea guvernului de la Londra și cel mai tânăr premier din ultimii 200 ani

Fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru al Regatului Unit, după ce singurul său rival, Penny Mordaunt, s-a retras luni din competiția internă din Partidul Conservator.  Sunak a fost ales lider al Partidului Conservator și va fi viitorul prim-ministru al Regatului Unit după demisia lui Liz Truss.

Luni dimineață, Sunak avea deja peste 160 de semnături ale parlamentarilor conservatori. Sunak a ieșit pe locul doi în ultima competiție pentru șefia partidului și guvernului britanic, fiind învins de Liz Truss la votul membrilor partidului, însă câștigând toate rundele de vot la nivel parlamentar.

De altfel, BBC notează într-un comentariu legat de situația politică de la Londra că  “învinsul din septembrie devine învingătorul din octombrie”. Comentariul face referire tocmai la faptul că Rishi Sunak, care a candidat la funcția de premier în urma demisiei lui Boris Johnson, a fost învins în septembrie de Liz Truss, care a preluat șefia guvernului britanic.

Rishi Sunak va deveni primul indian și prima persoană de culoare care va conduce guvernul Marii Britanii. La vârsta de 42 de ani, este și cea mai tânără persoană care a preluat funcția în ultimii 200 de ani.

El a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în timpul referendumului din 2016. Ulterior, a făcut parte din guvernul Theresei May. Boris Johnson a fost cel care i-a acordat lui Sunak primul său rol important în executiv, din 2020 fiind numit ministru de Finanțe.

 

Vezi si

SUA a  prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider. Costă 750 de milioane de dolari

Northrop Grumman Corp a prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider, primul dintr-o nouă flotă de …