Saturday , March 2 2024

Regele Charles și-a amânat vizita în Franţa din cauza protestelor violente privind reforma pensionării

Vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franţa, care urma să aibă loc în perioada 26-29 martie, a fost amânată ”ţinând cont de anunţarea unei noi zi de acţiune naţională împotriva reformei pensionării”, anunţă vineri, cu doar două zile înaintea evenimentului, Palatul Élysée.

Decizia a fost ”luată de către guvernele francez şi britanic, în urma unei convorbiri la telefon a preşedintelui Republicii (Emmanuel Macron) cu regele în această (vineri) dimineaţa, pentru a o putea primi pe Majestea Sa regele Charles al III-lea în condiţii care corespund relaţiei noastre de prietenie”, anunţă într-un comunicat preşedinţia franceză. Palatul Élysée anunţă o eprogramare a vizitei ”cât mai curând”.

Suveranul britanic urma să sosească duminică la Paris – în prima sa vizită de stat în străinătate -, în contextul unor violenţe de mai multe zile, la Paris şi în întreaga ţară, la manifestaţii împotriva reformei pensionării. Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin anunţa vineri la CNews că ”vom fi pregătiţi să-l primim în cele mai bune condiţii” pe suveranul britanic, scrie Le Figaro, care comentează că anularea vizitei reprezintă o lovitură ”grea aplicată prestigiului internaţional” al Franţei.

Ministrul a anunţat că 4.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi, începând de duminică, la Paris, şi a prezentat etapele vizitei ”la Paris, la periferia pariziană şi la Bordeaux”. Gérald Darmanin a evocat, de asemenea, o ”coborâre pe Champs-Élysées”. Luni, suveranul britanic urma să susţină în Senatul francez un discurs în faţa parlamentarilor francezi. Ministrul anunţase de asemenea securizarea traseului suveranului britanic şi un dineu la Versailles, fără să evoce vreun moment vreo anulare.

Vezi si

Ministrul de Externe al Rusiei: Regimul de la Chișinău merge pe urmele regimului de la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov amenință Chișinăul și numește autoritățile Republicii Moldova …