Monday , April 29 2024

Război Israel – Hamas: 1.200 de morți și 4.500 de răniți în primele două zile de conflict

În două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, bilanţul este de 1.200 de morţi şi 4.500 de răniţi, mulţi dintre ei civili, de ambele părţi ale conflictului. Dintre acestea, peste 700 de persoane au fost ucise în Israel şi peste 2.200 rănite, în timp ce în Fâşia Gaza s-au înregistrat cel puţin 493 de morţi, dintre care 91 de copii, şi 2.751 de răniţi, dintre care 244 de copii, transmite EFE luni.

Conform datelor Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), peste 123.500 de persoane sunt strămutate în interiorul ţării din cauza bombardamentelor şi peste 74.000 sunt adăpostite în 64 de şcoli ale Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) de-a lungul Fâşiei Gaza.

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas, care conduce de facto Fâşia Gaza, ”nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale”, a semnalat luni organizaţia Human Rights Watch (HRW).

”Autorităţile israeliene îi reprimă sistematic pe palestinieni de zeci de ani şi, din 2007, au impus o închidere zdrobitoare a populaţiei din Gaza”, a precizat organizaţia. În opinia HRW, întreruperea curentului electric în enclava palestiniană anunţată sâmbătă de autorităţile israeliene, precum şi ”alte măsuri punitive” aplicate de Israel împotriva populaţiei civile din Gaza, reprezintă ”o pedeapsă colectivă ilegală, care este o crimă de război”.

Pe de altă parte, ”vizarea aparent deliberată a civililor (din Israel), atacurile nediscriminatorii şi luarea de civili ca ostatici de către grupul armat palestinian constituie crime de război, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar”, a subliniat HRW.

Israelul a declarat sâmbătă stare de război după ce Hamas a lansat un atac multiplu fără precedent pe uscat, pe mare şi în aer, luând ţara prin surprindere cu mii de rachete şi incursiuni terestre ale militarilor săi pe teritoriul israelian, unde zeci de israelieni au fost masacraţi şi răpiţi.

Israelul a răspuns cu bombardamente grele şi constante asupra Fâşiei Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de persoane, adesea fără discriminare.

HRW a subliniat că “legile războiului se aplică tuturor părţilor implicate într-un conflict, indiferent de legalitatea iniţierii războiului sau de dezechilibrele de putere dintre părţi”.

Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei în 1967 şi menţine o ocupaţie militară şi o colonizare îndelungată a teritoriului. Zona se confruntă cu un val de violenţă fără precedent de la cea de-a doua Intifada (2000-2005).

În plus, Israelul menţine o blocadă aeriană, terestră şi maritimă a Fâşiei Gaza din 2007, când Hamas a preluat controlul enclavei, ceea ce îngreunează accesul locuitorilor acesteia la servicii de bază şi la progres.

”Atacurile ilegale şi represiunea sistematică care afectează regiunea de zeci de ani vor continua atât timp cât drepturile omului şi responsabilitatea vor fi ignorate”, a declarat Omar Shakir, directorul HRW pentru Israel şi Palestina.

”Uciderea deliberată a civililor, luarea de ostatici şi pedepsele colective sunt crime odioase care nu au nicio justificare”, a adăugat el.

HRW a descris în trecut politica israeliană împotriva palestinienilor drept “crime împotriva umanităţii de apartheid şi persecuţie” şi a criticat atacurile aeriene nediscriminatorii care au ucis civili în Gaza. De asemenea, a respins tirurile de mii de rachete fără discriminare efectuate de miliţiile palestiniene, “care încalcă legile războiului şi constituie crime de război”.

Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990. Având o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, Hamas declară că luptă împotriva ”crimelor de ocupaţie ale Israelului” şi este clasificată drept organizaţie teroristă de către UE, SUA şi Israel. (Agerpres)

Vezi si

Doar SUA pot opri un asalt israelian asupra orașului Rafah, afirmă Mahmoud Abbas

Președintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în …