Thursday , August 18 2022

Putin ordonă continuarea operațiunii în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat luni trupele ruse și separatiste pentru ‘eliberarea’ întregii regiuni Lugansk (estul Ucrainei), o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, și a ordonat forțelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters și AFP.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării Serghei Şoigu, de la care televiziunea de stat rusă a difuzat imagini, Putin a declarat că trupele implicate în operațiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească, pentru a-și reface capacitățile de luptă, și că alte unități militare trebuie să le înlocuiască pentru a continua lupta.
Forțele ruse ‘trebuie să ducă la bun sfârșit misiunile potrivit planurilor deja aprobate’, a declarat Vladimir Putin în cursul întrevederii cu Serghei Şoigu, conform imaginilor televizate. ‘Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă așa cum s-a întâmplat la Lugansk’, a adăugat el.
Putin a transmis că-i va decora pe toți cei care s-au remarcat în luptele pentru cucerirea regiunii Lugansk, promițând să semneze luni un decret prezidențial privind conferirea titlului de ‘Erou al Rusiei’ generalului-colonel Aleksandr Lapin și comandantului adjunct al Armatei a 8-a din cadrul Districtului federal Sud, Esedull Abacev, pentru rolul lor în luptele din estul Ucrainei, fără alte precizări.
Rusia, care păstrează secret acest tip de informații, a dezvăluit recent numele a doi generali, Serghei Surovikin și Aleksandr Lapin, însărcinați cu ofensiva la Lisiceansk. Generalul-colonel Aleksandr Lapin este comandantul grupului de trupe ‘Centru’ (‘țentr’), iar generalul de armată Serghei Surovikin șeful grupului de trupe ‘Sud’.
Putin a indicat că cei doi generali i-au ‘raportat direct lui despre mersul misiunilor lor și propunerile cu privire la continuarea operațiunilor ofensive’ în Ucraina.
Aceste declarații intervin la o zi după anunțul retragerii forțelor ucrainene din orașul strategic Lisiceansk, a cărui capturare permite forțelor ruse și ale separatiștilor proruși să preia controlul asupra regiunii Lugansk în întregime.
Regiunea Lugansk și cea vecină Donețk sunt componente ale bazinului carbonifer Donbas din estul Ucrainei, pe care forțele Moscovei încearcă să-l cucerească în totalitate.
Şoigu a raportat luni că trupele ruse sunt pe cale ‘să procedeze la deminarea orașului Lisiceansk’.
Capturarea Lisiceansk, care formează împreună cu orașul-geamăn Severodonețk, un avanpost strategic, permite forțelor ruse și separatiste să se proiecteze mai ușor spre vest și spre orașele-cheie Sloviansk și Kramatorsk, cele două cele mai mari orașe din Donbas controlate încă de armata Kievului.
Un înalt responsabil separatist, Vitali Kiselev, a declarat luni că forțele Moscovei avansează de acum din două direcții spre localitatea Siversk, în direcția Sloviansk și Kramatorsk.  (Agerpres)

Vezi si

China trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la un exercițiu comun …