Tuesday , July 5 2022

Proteste violente in mai multe orase din Italia impotriva restrictiilor

Torino, Milano si Napoli au fost in seara zilei de luni, 26 octombrie, scenele unor proteste violente izbucnite dupa ce autoritatile au impus noi restrictii privind incercarea de a limita raspandirea noului coronavirus.

In Torino, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov spre fortele de ordine, in Milano au fost folosite gaze lacrimogene impotriva demonstrantilor, iar violente au fost raportate si in Napoli, unde au avut loc proteste mai multe zile. Manifestari au avut loc si in Roma si Palermo, relateaza BBC.

Demonstratiile au inceput la scurt timp dupa ce Guvernul a anuntat inchiderea, incepand cu ora 18:00, a restaurantelor, barurilor, a salilor de sport si cinematografelor. Majoritatea magazinelor vor ramane insa deschise.

In mai multe regiuni, precum Lombardia si Piedmont, au fost introduse restrictii de mobilitate pe timp de noapte.

Desi prima carantina nationala, impusa in primavara acestui an a fost acceptata pasnic de populatie, noile masuri au fost contestate imediat. Firmele mici se plang ca inca incearca sa isi revina dupa carantina si ca alte restrictii le-ar putea duce in faliment.

Magazine de lux din centrul Torino, inclusiv unul Gucci, au fost devastate de multimea care a ocupat strazile dupa ce noile reguli au intrat in vigoare. Demonstrantii au folosit obiecte pirotehnice si fumigene, iar politia a raspuns cu gaze lacrimogene.

Multimea din Milano a scandat “Libertate!” in timpul confruntarilor cu politia in centrul orasului. Capitala regiunii Lombardia a fost afectata serios de epidemia de Covid-19.

Noile masuri restrictive sunt in vigoare pana pe 24 noiembrie. In aceasta perioada, 75% din cursurile liceelor si universitatilor italiene vor avea loc online. Guvernele regionale au cerut ca toate cursurile sa fie tinute de la distanta, insa ministrul Educatiei, Lucia Azzolina, s-a opus.

Guvernul a mai cerut oamenilor sa nu calatoreasca in afara oraselor de resedinta decat daca este absolut necesar si sa evite, pe cat posibil, folosirea transportului in comun.

“Cred ca vom suferi putin luna aceasta, dar strangand din dinti cu aceste restrictii vom putea respira din nou in decembrie”, a spus duminica prim-ministrul Giuseppe Conte.

Vezi si

Italia: Stare de urgenţă decretată în cinci regiuni din nordul ţării din cauza secetei

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat …