Wednesday , May 22 2024

Principala biserică din Ucraina va schimba calendarul pentru a se distanţa de Rusia

Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina a anunţat miercuri că a decis să treacă la calendarul în care Crăciunul este celebrat pe 25 decembrie, o decizie care o va ajuta să se distanţeze şi mai mult de Rusia, informează Reuters.

Creştinii ucraineni, în majoritatea lor ortodocşi, au celebrat până acum Crăciunul pe 7 ianuarie, alături de alte ţări predominant ortodoxe, precum Rusia, care a invadat Ucraina anul trecut.

“Această chestiune beneficiază de un nou impuls, ca rezultat al agresiunii ruse”, au transmis reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU) într-un mesaj pe Facebook, prin care au anunţat renunţarea la calendarul iulian.

“Astăzi, calendarul iulian este perceput ca fiind asociat cu cultura Bisericii Ruse”, au adăugat ei.

Principala Biserică Catolică din Ucraina, care revendică aproximativ 10% din totalul credincioşilor ucraineni, a anunţat o modificare similară în februarie 2023.

OCU a precizat că va folosi calendarul iulian revizuit începând de la 1 septembrie, data ce marchează începutul anului liturgic. Parohiile vor avea însă opţiunea de a celebra Crăciunul în funcţie de vechiul calendar iulian, dacă doresc să facă acest lucru.

Un sondaj guvernamental ucrainean realizat în decembrie 2022 a arătat că 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenţi sprijină “mutarea” sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie.

Ministrul ucrainean al Culturii şi-a exprimat şi el sprijinul pentru schimbarea calendarului, considerând că o astfel de modificare este “potrivită cu exigenţele timpurilor noastre şi ale opiniei publice”. AGERPRES 

Vezi si

Rusia a început exercițiile militare cu arme nucleare tactice la granița cu Ucraina

Armata rusă a anunțat marți că a început în apropiere de Ucraina exerciții militare privind …