Friday , September 30 2022

Prețurile la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, în toată lumea

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în mai pentru a 12-a lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2011, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care măsoară periodic modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie (o cifră revizuită ușor în sus față de valoarea inițială de 120,9 puncte), relatează Reuters, citată de Agerpres.

Creșterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul prețurilor la cereale, care au înregistrat o creștere de 6% comparativ cu luna aprilie și una de 36,6% în ritm anual. În interiorul acestei categorii, prețurile la porumb au fost în frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.

De asemenea, prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai, în principal ca urmare a majorării cotațiilor la uleiul de palmier, în contextul unei creșteri modeste a producției în Asia de Sud-Est, în timp ce cotațiile la ulei de soia au fost influențate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producătorilor de biodiesel.

Prețurile la zahăr au crescut cu 6,8%, în mare parte ca urmare a îngrijorărilor cu privire la producția scăzută din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, susține FAO. În paralel, prețurile la carne au crescut cu 2,2% comparativ cu luna aprilie iar prețurile la lactate au înregistrat un avans de 1,8%.

Tot joi, FAO a dat publicității și primele sale estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2021, prognozând o recoltă record de aproape 2,821 miliarde de tone, în creștere cu 1,9% comparativ cu nivelul din 2020. Potrivit FAO, prognozele sale referitoare la o producție record de cereale sunt susținute de o creștere preconizată de 3,7% a producției de porumb, în timp ce producția de grâu ar urma să înregistreze un avans de 1,4% iar cea de orez un avans de 1%.

Consumul mondial de cereale în 2021/2022 este așteptat să crească și el cu 1,7% până la un nou maxim de 2,826 miliarde de tone, cu puțin peste nivelul producției. “Consumul mondial de cereale este preconizat să crească în tandem cu populația globului”, subliniază FAO.

Vezi si

Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie 

Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele …