Sunday , January 29 2023

Predicții Financial Times pentru 2023: Războiul din Ucraina și colapsul criptomonedelor vor continua

Turbulențele produse de pan­demia de COVID în economia glo­bală și în societate, penuriile, crizele economice multiple, războiul pornit de Rusia în Ucraina și ambi­țiile Chinei de a deveni superputere fac viitorul, chiar și cel pe termen scurt, să fie nesigur. Dar în acest haos ziariștii de la Financial Times, citați de ZF, încear­că să facă un pic de ordine.

Ei cred că sunt șanse mici ca violențele din Ucrai­na să înceteze anul acesta, că există posibilitatea ca Europa să se confrunte cu pene de curent, că Re­zerva Federală ameri­cană, cea mai puternică bancă cen­tra­lă din lume, va ține sus dobânzile până la finalul lui 2023 și că China va reuși să-și regă­sească calea spre o creștere econo­mică de peste 5%.

În Ucraina, guvernul de la Kiev nu pare dispus la compromisuri cu Moscova sau cu altcineva în privința teritoriilor ocupate de ruși și va con­tinua lupta pentru eliberarea lor.

De cât de rapid va fi avansul armatei ucrainene și cât de bine se va ține pe poziții depinde în mare măsură de tehnica militară furnizată de Occi­dent, care doar foarte încet acceptă furnizarea de armament greu, cum ar fi tancuri. În aceste condiții, 2023 cel mai probabil nu va aduce pace în Ucraina. De acest război depind o serie de crize din Europa, printre care cea de energie.

În această iarnă, unele state europene se pot confrunta cu pene de curent, acest lucru depinzând de cât de geroasă va fi vremea. În 2022, fluxurile de gaze ruse au fost în mare parte intacte până în iunie. În 2023, acestea se vor apropia probabil de zero, iar gazele naturale lichefiate doar cu greu le-ar putea înlocui.

Gazele sunt înlocuite cu cărbu­ne, sunt probleme la mai multe cen­trale nucleare. Sistemul energetic este ten­sionat de 18 luni. Pericolul ca undeva ceva să crape crește. Vor crăpa și bursele din SUA? Indicele bursier S&P este așteptat să scadă cu 10%, sub șocul dobânzilor mari ale Fed și al încetinirii economice care ero­dează profiturile.

Fed pare că nu se grăbește să ief­ti­nească creditul. Oficialii instituției văd dobânda de politică monetară la 5% până la finalul anului, poate chiar mai sus. Așteptările piețelor sunt ca dobân­zile să înceapă să scadă de la 4,9%, nivel ce va fi atins în primul se­mes­tru, ceea ce probabil nu se va în­tâm­pla. Fed nu se grăbește și este prudentă. (Mediafax)

Vezi si

Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, …