Monday , January 30 2023

Peste un milion de participanţi la protestele din Franţa 

Cel puţin un milion de persoane au participat la protestele organizate joi în numeroase oraşe din Franţa faţă de reforma pensiilor şi deteriorarea nivelului de trai, anunţă Ministerul francez de Interne, în timp ce premierul Elisabeth Borne pledează pentru continuarea dialogului cu sindicatele.

Foto: Le Monde

Ministerul francez de Interne a anunţat că, potrivit estimărilor, 1.120.000 de persoane au participat la proteste, dintre care 80.000 la Paris, informează cotidianul Le Figaro.

Însă sindicatele susţin că au avut loc aproximativ 200 de proteste în zeci de oraşe, iar numărul participanţilor a depăşit două milioane, fiind aproximativ 400.000 de protestatari la Paris.

La Paris şi Lyon au avut loc confruntări între manifestanţi şi agenţii forţelor de ordine, iar zeci de protestatari violenţi au fost reţinuţi. În afară de Paris şi Lyon, au avut loc proteste în Toulouse, Marsilia, Nantes, Montpellier, Perpignan, Orleans, Lille, Bordeaux şi Strasbourg.

Politicianul de extremă-dreapta Marine Le Pen, unul dintre liderii opoziţiei, a cerut Administraţiei Emmanuel Macron să revină asupra propunerilor privind reforma pensiilor. “Respinsă de o largă majoritate a francezilor şi de aproape toţi angajaţii, reforma pensiilor trebuie să fie pur şi simplu anulată. Emmanuel Macron trebuie să se răzgândească, nu este niciodată prea târziu să ţină cont de voinţa francezilor”, a afirmat Marine Le Pen, prin Twitter.

Premierul Elisabeth Borne a salutat “angajamentul forţelor de ordine” şi al confederaţiilor sindicale, ceea ce a permis derularea manifestaţiilor “în condiţii bune”. “Exprimarea opiniilor este esenţială în democraţie. Vom continua să dezbatem şi să convingem”, a afirmat Borne. Olivier Dussopt, ministrul Muncii, a admis că a fost “o mobilizare semnificativă” a sindicatelor şi a subliniat că “trebuie ascultate mesajele” sindicaliştilor.

Principalele centrale sindicale din Franţa au anunţat, potrivit cotidianului Le Monde, că o nouă mobilizare naţională pentru contestarea reformei pensiilor este programată pe 31 ianuarie. (Mediafax)

Vezi si

Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, …