Friday , April 12 2024

Parlamentul European cere UE să sprijine Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a câștiga războiul contra Rusiei

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluție în care solicită Uniunii Europene să sprijine Ucraina cu orice are nevoie pentru câștigarea războiului contra Rusiei.

Rezoluția, adoptată cu 451 de voturi pentru, 46 de voturi și 49 de abțineri, subliniază că, în vederea câștigării războiului de către Kiev, nu ar trebui să existe ”nicio restricție autoimpusă asupra asistenței militare pentru Ucraina” și afirmă necesitatea furnizării de orice este nevoie pentru ca Ucraina să-și recâștige controlul deplin asupra teritoriului său recunoscut internațional.
Textul rezoluției evidențiază că invazia pe scară largă lansată de Rusia a modificat fundamental situația geopolitică din Europa și din afara acesteia. Eurodeputații susțin că principalul obiectiv pentru Ucraina este câștigarea războiului și avertizează că în caz contrar consecințele vor fi grave.
Rezoluția PE, care remarcă faptul că există încă diferențe uriașe în ceea ce privește nivelul sprijinului militar acordat Ucrainei de către statele membre ale UE, solicită realizarea investițiilor necesare în baza industrială europeană de apărare. Acest lucru este esențial pentru a răspunde nevoilor Ucrainei și pentru a reface stocurile epuizate din UE.
Eurodeputații enumeră sisteme sofisticate de apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi TAURUS, Storm Shadow/SCALP, diferite tipuri de artilerie și muniție (155 mm în special) și drone și arme pentru a le contracara, acestea fiind deosebit de importante pentru Ucraina.
Toți aliații din UE și NATO ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere militar cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual, susțin eurodeputații, care îndeamnă țările UE să intre imediat în dialog cu companiile din domeniul apărării, pentru a asigura creșterea producției și livrărilor de muniție, obuze și rachete către Ucraina, care ar trebui să aibă prioritate față de ordinele altor țări terțe.
Membrii PE fac apel la Camera Reprezentanților a SUA să adopte fără întârziere pachetul său de asistență militară pentru Ucraina.
Rezoluția PE subliniază necesitatea urgentă a unui regim juridic solid care să permită confiscarea și utilizarea activelor de stat rusești înghețate de UE pentru reconstrucția Ucrainei și compensarea victimelor războiului. Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile impuse pentru a asigura o contribuție substanțială la reconstrucția Ucrainei.
De asemenea, eurodeputații cer UE să mențină și să extindă politica sa de sancțiuni împotriva Moscovei și a aliatului Rusiei, Belarus. Aceasta include interzicerea importurilor rusești de uraniu și metalurgice în UE, încetarea cooperării nucleare cu Rusia și impunerea unui embargo deplin asupra importurilor în UE de produse agricole și piscicole rusești, precum și de combustibili fosili și de gaze naturale lichefiate transportate pe cale maritimă prin conducte.
Parlamentul European condamnă, de asemenea, toate țările, întreprinderile, asociațiile și persoanele care ajută Moscova să eludeze măsurile restrictive ale UE, afirmând că aceste practici ar trebui incriminate la nivelul Uniunii.  (Agerpres)

Vezi si

Parlamentul de la Kiev a adoptat controversata lege privind mobilizarea în forțele armate

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăsprește mobilizarea în forțele armate, …