Saturday , May 8 2021

Parlamentul European accelerează adoptarea pașaportului de vaccinare până în luna iunie

Pentru a facilita adoptarea sa până în vară, eurodeputații au decis să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, permițând circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei.

Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au decis joi asupra inițierii procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei Europene, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice.

În timpul dezbaterii în plen de miercuri, marea majoritate a eurodeputaților au sprijinit crearea rapidă a adeverinței electronice verzi, care urmărește să faciliteze circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei de Covid-19.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, aceasta ar include informații cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, la un rezultat negativ la testul Covid-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu Covid-19.

Mai mulți europarlamentari care au luat cuvântul au subliniat necesitatea de a avea garanții solide în materie de protecție a datelor cu caracter personal și medical și au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

În urma votului, președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), a declarat:

„Avem nevoie de adeverința electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spațiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Adeverința nu poate fi o condiție prealabilă pentru libera circulație, deoarece aceasta este un drept fundamental în Uniunea Europeană și nu poate conduce la discriminare. Datele cetățenilor trebuie să fie în siguranță și doar datele necesare ar trebui incluse în adeverință.”

Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul UE, care poate include amendamente la propunerea Comisiei Europene, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Comisia pentru libertăți civile, responsabilă de dosar din partea Parlamentului European, va putea solicita ca mandatul să îi fie încredințat, pentru a începe discuțiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu.

HotNews

 

Vezi si

Universitatea Harvard le cere studenţilor să fie vaccinaţi anti-COVID pentru a fi prezenți în campus la toamnă

Studenţilor de la Universitatea Harvard din Statele Unite li se va cere să fie vaccinaţi …