Saturday , April 13 2024

NYT: Sute de ucraineni dispăruți sau capturați după retragerea haotică de la Avdiivka

Sute de soldați ucraineni ar fi fost capturați de ruși în timpul retragerii haotice a Ucrainei din orașul de est Avdiivka, potrivit oficialilor occidentali și soldaților care luptă pentru Ucraina, citați în ediția de miercuri, 21 februarie, a New York Times. Reputata publicație nord americană susține că oficiali occidentali și militari ucraineni contactați au declarat, sub rezerva anonimatului, că retragerea de la Avdiivka a fost prost planificată și a început prea târziu. Printre altele și pentru că rușii încercuiseră în mare măsură pozițiile ucrainene din trei părți și au avansat mai repede decât se aștepta.

Potrivit NYT, comandanții militari ucraineni au încercat să minimizeze cifrele, iar o numărare precisă ar putea să nu fie posibilă până când Ucraina va solidifica noi linii defensive. Estimările cu privire la numărul de ucraineni dispăruți sau capturați în timpul retragerii de la Avdiivka diferă, însă NYT citează doi militari care aveau cunoștințe despre retragere și care au estimat că între 850 și 1.000 de soldați au fost pierduți.

Oficialii americani au spus că pierderea Avdiivka nu a fost un regres strategic semnificativ, însă capturarea a sute de soldați se adaugă la lovitura morală intensă, fiind într-un moment în care Ucraina caută luptători pe front. Pierderea a sute de soldați, în special veterani pe câmpul de luptă nu doar că ar acutiza nevoia de militari, dar ar putea complica eforturile de recrutare. Și asta în condițiile în există o rezistență politică și un blocaj în Parlamentul de la Kiev cu privire la faptul că Armata ucraineană vrea să mobilizeze încă 500.000 de soldați. (D.P.)

 

Vezi si

Parlamentul de la Kiev a adoptat controversata lege privind mobilizarea în forțele armate

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăsprește mobilizarea în forțele armate, …