Sunday , June 16 2024

NATO a aprobat grupul de luptă în România. FOTO cu întâlnirea Biden – Iohannis la summitul de la Bruxelles

La Summitul NATO de la Bruxelles, desfășurat joi, participă și președintele României, Klaus Iohannis, alături de ceilalți lideri ai statelor membre NATO. Acesta s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden. Cei doi și-au strâns mâna și au discutat, preț de câteva minute, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

După summitul NATO urmează alte două întâlniri extrem de importante. Este vorba despre summitul G-7 şi reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, toate având ca subiect invadarea Ucrainei de către Rusia.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va adopta o nouă politică de apărare comună, numită Busola Strategică. Aceasta va permite UE să-şi creeze o forţă de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari. La bază stau actualele grupuri tactice, pe care Uniunea le are din 2007, dar care nu au fost folosite niciodată.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la summitul de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania și a salutat decizia unui asemenea grup multinațional.

”Este al doilea summit NATO intr-o luna de cand Rusia a atacat complet neprovocat Ucraina. Ne întâlnim pentru a discuta situația din Ucraina, măsurile pe care vrem să le luăm. Dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația transatlantică. Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continure Ucraina, e vorba de ajutor umanitar. Vrem să discutăm și lucruri foarte importante: consolidarea flancului estic NATO. Ele vor face obiectul mai multor runde de discuții. Avem o veste foarte bună: conform declarației lui Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România, e cel pe care l-am solicitat. E cel pentru care Franța va fi națiune cadru”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

sursa foto: Antena 3

Vezi si

“Acord de principiu” al celor 27 țări UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu  Ucraina şi Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri “acordul de principiu” cu …

error: