Saturday , April 27 2024

Mulți ucraineni au renunțat la Crăciunul pe rit vechi, pentru a se distanța de Biserica Ortodoxă Rusă

Ideea sărbătoririi nașterii lui Isus în decembrie părea de neacceptat în Ucraina până de curând, dar invazia Rusiei a schimbat mult situația.

În octombrie, conducerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care nu este aliniată cu biserica rusă și este una dintre cele două ramuri ale creștinismului ortodox din țară, a fost de acord să permită credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.

Alegerea datelor are note politice și religioase clare într-o națiune cu biserici ortodoxe rivale și unde ușoare revizuiri ale ritualurilor pot avea o semnificație puternică într-un război cultural care se desfășoară în paralel cu războiul cu arme.

Pentru unii oameni, schimbarea datelor reprezintă o separare de Rusia, cultura și religia sa. Oamenii dintr-un sat de la periferia Kievului au votat recent pentru a-și avansa sărbătoarea de Crăciun.

„Ceea ce a început pe 24 februarie, invazia la scară largă, este o trezire și o înțelegere a faptului că nu mai putem face parte din lumea rusă”, spune Olena Paliy, o femeie în vârstă de 33 de ani din Bobrytsia.

Biserica Ortodoxă Rusă, care pretinde suveranitatea asupra Ortodoxiei în Ucraina, și unele alte biserici ortodoxe răsăritene continuă să folosească calendarul iulian antic. Crăciunul cade cu 13 zile mai târziu în acel calendar, sau 7 ianuarie, decât în ​​calendarul gregorian folosit de majoritatea bisericilor și a grupurilor seculare.

Biserica Catolică a adoptat pentru prima dată calendarul gregorian modern, mai precis din punct de vedere astronomic, în secolul al XVI-lea, iar protestanții și unele biserici ortodoxe și-au aliniat de atunci propriile calendare pentru calcularea datei Crăciunului.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina a decretat în octombrie că ierarhii bisericilor locale pot alege data împreună cu comunitățile lor, spunând că deciziavine după  ani de discuții, dar și din circumstanțele războiului.

În Bobrytsia, unii credincioși au promovat schimbarea în cadrul bisericii locale, care a ales recent să facă parte din Biserica Ortodoxă a Ucrainei, fără legături cu Rusia. Când a avut loc un vot săptămâna trecută, 200 din 204 de persoane au spus da pentru adoptarea zilei de 25 decembrie ca nouă zi pentru sărbătorirea Crăciunului.

„Acesta este un pas mare, pentru că niciodată în istoria noastră nu am avut aceleași date de sărbătoare a Crăciunului în Ucraina cu întreaga lume creștină. Tot timpul am fost despărțiți”, a spus Roman Ivanenko, un oficial local din Bobrytsia și unul dintre promotorii schimbării. Odată cu schimbarea, a spus el, ei „rup această legătură” cu rușii.

Ca în toată regiunea Kievului, duminică dimineața în Bobrytsia a început cu sunetul sirenelor, dar asta nu a împiedicat oamenii să se adune în biserică pentru a asista pentru prima dată la Liturghia de Crăciun pe 25 decembrie. Până la urmă, nu au fost semnalate atacuri în capitală.

„Niciun dușman nu poate lua sărbătoarea, pentru că sărbătoarea se naște în suflet”, a spus Pr. Rostyslav Korchak în slujba sa, în timpul căreia a folosit cuvintele „război”, „soldați” și „rău” mai mult decât „Iisus”. Hristos.”

Anna Nezenko, în vârstă de 65 de ani, a participat la biserica din Bobrytsia în fiecare Crăciun de când clădirea a fost inaugurată în 2000, deși întotdeauna pe 7 ianuarie. Ea a spus că nu s-a simțit ciudat făcând asta duminică. „Cel mai important este ca Dumnezeu să se nască în inimă”, a spus ea.

În 2019, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Răsăritene, a acordat independență completă sau autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Ucrainenii care au favorizat recunoașterea unei biserici naționale în tandem cu independența politică a Ucrainei față de fosta Uniune Sovietică au căutat de multă vreme această aprobare.

Biserica Ortodoxă Rusă și liderul ei, Patriarhul Kiril, au protestat cu înverșunare față de această mișcare, spunând că Ucraina nu se află sub jurisdicția lui Bartolomeu.

Cealaltă ramură majoră a Ortodoxiei din țară, Biserica Ortodoxă Ucraineană, a rămas loială Moscovei până la izbucnirea războiului. Și-a declarat independența în mai, deși rămâne sub control guvernamental. (ABC News)

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …