Friday , September 22 2023

Moldovenii votează la referendumul privind alegerea directă a preşedintelui

Moldovenii decid azi cum isi vor alege presedintele

Cetăţenii moldoveni votează duminică în cadrul unui referendum constituţional crucial pentru viitorul ţării, referitor la alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova, relatează Info-Prim Neo, în pagina electronică.

Peste 2,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a decide cum va fi ales şeful statului. De la ora 7.00 până la 21.00 (7.00-21.00, ora României) pe teritoriul Republicii Moldova vor activa 2.034 de secţii de votare, deşi era preconizată votarea la 2.035 de secţii, iar în străinătate vor activa 78 de secţii de vot.

Pentru a putea participa la referendum, cetăţenii trebuie să se prezinte la secţii cu buletinul de identitate, cu fişa de însoţire în care se indică domiciliul sau reşedinţa alegătorului. Se poate vota şi cu paşaportul de tip fost sovietic modelul anului 1974, actul de identitate provizoriu de tip F-9 cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova, domiciliul titularului, paşaportul pentru intrare – ieşire din ţară, livretul de marinar pentru militarii în termen şi livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

Comisia Electorală Centrală a admis şi participarea la procesul de vot cu buletine şi paşapoarte expirate la momentul desfăşurării scrutinului.

Referendumul va fi monitorizat de către observatori naţionali şi internaţionali. Scrutinul va fi considerat valabil în cazul în care la urne se vor prezenta o treime dintre alegătorii incluşi pe liste, iar şeful statului va putea fi ales prin vot direct doar dacă majoritatea celor prezenţi la referendum se vor exprima în acest sens.

În campania electorală de organizare a referendumului constituţional au participat 25 de formaţiuni politice, dintre care 16 au pledat pentru modificarea art. 78 al Constituţiei, patru împotrivă, iar alte patru au îndemnat alegătorii la boicotarea referendumului.

Vezi si

Ucraina şi-a revizuit legea minorităţilor naţionale

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile …