Friday , April 26 2024

Moldova cere sisteme antiaeriene din Occident, din cauza acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei

Republica Moldova a cerut din partea aliaților săi sisteme defensive antiaeriene în timp ce războiul în Ucraina vecină continuă, dar eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova au eșuat până în prezent, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenției Reuters la Forumul Economic Mondial de la Davos.


”Am cerut sisteme de supraveghere și de apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este prioritară și trebuie să le primească, dar sperăm să primim și noi ceva”, a spus Maia Sandu.
Ea a adăugat că Republica Moldova are nevoie de asemenea de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puțin la nivelul celui din 2022, adică cel puțin 600 de milioane de euro, pentru a-și proteja populația în fața inflației.
Maia Sandu a menționat că Republica Moldova și-a crescut bugetul apărării, iar guvernul de la Chișinău are discuții despre sistemele de apărare antiaeriană atât cu Uniunea Europeană, cât și, pe bază bilaterală, cu aliații săi.
Chișinăul a acuzat Moscova că încearcă să-și folosească influența asupra separatiștilor rusofoni din Transnistria pentru a destabiliza Republica Moldova. Aceste eforturi de destabilizare au eșuat până în prezent, a apreciat Maia Sandu în interviul pentru Reuters, adăugând că niciuna dintre părți nu dorește un conflict.
”Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din (Republica) Moldova și partidele proruse, cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul și președinția, iar aceasta (eșecul lor – n.red.) nu înseamnă că au renunțat, dar deocamdată am reușit să menținem stabilitatea”, a afirmat Maia Sandu.
După declanșarea invaziei ruse în Ucraina, guvernul de la Chișinău a încercat să-și diminueze dependența față de gazul rusesc, aceasta și în contextul în care compania rusă Gazprom a redus livrările către Republica Moldova și are dispute cu Chișinăul asupra facturilor restante.
”La ora actuală, malul drept (al Nistrului – n.red.) primește gaz de pe piață, în timp ce gazul de la Gazprom este folosit în regiunea Transnistria, așadar putem spune că (Republica) Moldova se eliberează în sfârșit de dependența față de gazul rusesc”, a explicat președinta Maia Sandu.
Admițând că aceste gaze venite din alte surse sunt mai scumpe decât cele furnizate de Gazprom, ea a insistat că țara sa și-a securizat aprovizionarea cu gaz iarna aceasta și va încerca să încheie contracte pe termen lung cu furnizorii de gaze care să înlocuiască gazul de la Gazprom.
Pe de altă parte, în ce privește integrarea europeană a Republicii Moldova după ce aceasta a primit anul trecut statutul de țară candidată la UE, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că țara sa va realiza schimbările necesare în vederea aderării, inclusiv o reformă a justiției pentru a combate corupția.
”Integrarea în UE este cel mai important proiect în țară și singura noastră șansă de a supraviețui ca democrație în această perioadă complicată și în această regiune complicată”, a conchis ea. (Agerpres)

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …