Saturday , October 1 2022

MAE pregateste evacuarea romanilor din Siria

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, la RFI, că i-a cerut ambasadorului român la Damasc să pregătească, împreună cu reprezentanţele altor state membre UE, un plan coordonat de evacuare eventuală a românilor din Siria, comunitate estimată la 15 mii de persoane.

“Noi avem o comunitate masivă românească în Siria, estimată pe la 15 mii de persoane. Sigur, majoritatea sunt de fapt familii mixte. I-am cerut ambasadorului nostru la Damasc să pregătească împreună cu secţia consulară a altor ambasade din statele membre UE un plan coordonat de evacuare eventuală”, a declarat ministrul de Externe la RFI.

“Suntem într-adevăr concentraţi pe ce se întâmplă acolo şi trebuie să sprijinim opoziţia, pentru a se putea organiza”, a mai spus Teodor Baconschi.

El a adăugat că România regretă numărul enorm de vieţi omeneşti pierdute în ciocnirile între forţele de Poliţie şi protestatari.

“Autorităţile siriene s-au izolat şi ar trebui să acţioneze cu mai multă responsabilitate, pentru ca reformele promise să fie puse în practică. (…) Regimul sirian prezent îşi joacă soarta pe aceste reforme. E o ciocnire între vocea străzii, difuză şi pe alocuri confuză, şi nişte forţe de represiune de o brutalitate absolut inacceptabilă”, comentează Baconschi situaţia din Siria.

Ministrul de Externe consideră că “mesajul ferm al comunităţii internaţionale pentru Siria trebuie întărit, trebuie inclusiv sancţiuni financiare şi un embargo asupra regimului, pentru ca el să înţeleagă că nu există alternativă”.

În 5 august, MAE comunica, la solicitarea MEDIAFAX, că aproximativ 4.500 de români erau înregistraţi cu reşedinţa sau domiciliul în Siria, ţară în care violenţele au escaladat, însă, în pofida acestui fapt şi a recomandărilor MAE român, niciunul dintre aceştia nu ceruse până atunci autorităţilor române sprijin pentru a părăsi ţara.

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …