Tuesday , November 29 2022

“Lunile care urmează vor fi dificile” pentru Ucraina, avertizează secretarul general al NATO

“Lunile care urmează vor fi dificile” pentru Ucraina, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul în care această țară sărbătorește eliberarea Herson, oraș-cheie din sudul țării recucerit de la ruși săptămâna trecută, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.


Retragerea Rusiei din Herson “demonstrează incredibilul curaj al forțelor armate ucrainene”, dar “nu trebuie să facem greșeala de a subestima Rusia. (…) Ei încă dețin controlul asupra unor părți mari din Ucraina. Ceea ce trebuie să facem este să întărim mâna Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă de la Haga.
“Forțele armate ruse păstrează capacități importante precum și un mare număr de soldați și Rusia și-a demonstrat voința de a-și asuma pierderi importante”, a adăugat șeful NATO.
Armata rusă, în dificultate în teren, a lansat în ultimele săptămâni mai multe valuri de lovituri aeriene cu rachete și drone kamikaze asupra infrastructurilor civile ucrainene, în special asupra rețelelor energetice.
“Lunile următoare vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig și în întuneric în această iarnă”, a mai spus secretarul general al NATO.
El a mai afirmat, cu același prilej, că Ucraina va decide ce termeni sunt acceptabili pentru negocieri care să ducă la încheierea războiului declanșat de Rusia.
“Ucraina trebuie să decidă ce fel de termeni sunt acceptabili. Rolul nostru este să-i susținem pe ei”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă alături de membri ai guvernului olandez.
Volodimir Zelenski a acuzat duminică seară forțele ruse că au comis “atrocități” la Herson, ca și în alte regiuni eliberate anterior.
Stoltenberg a afirmat și el că forțele armate ruse “au dat de asemenea dovadă de o brutalitate extremă”.
Hersonul a fost singurul mare oraș și singurul centru regional care a căzut după invazia rusă declanșată la sfârșitul lui februarie. Retragerea forțată a trupelor Moscovei în fața presiunii contraofensivei ucrainene a fost o lovitură pentru Vladimir Putin, care a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști luna trecută, scrie AFP.
Stoltenberg s-a întâlnit cu ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, și cu ministrul apărării, Kajsa Ollongren, pentru a discuta despre contribuția țărilor de Jos la NATO și la războiul din Ucraina.
“Vine iarna… și trebuie să păstrăm direcția”, a declarat Kajsa Ollongren.
“Dacă Rusia încetează mâine să lupte, nu va mai exista război. Dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina”, a adăugat ea. (Agerpres)

Vezi si

Rolls-Royce a testat cu succes un motor de avion pe bază de hidrogen, o premieră mondială în aviație

Compania britanică Rolls-Royce a anunțat că a reușit să facă să funcționeze cu succes un …