Friday , December 9 2022

Lukașenko a confirmat oficial participarea Belarusului la războiul împotriva Ucrainei

Conducătorul belarus Alexandru Lukașenko a confirmat participarea Belarusului la războiul împotriva Ucrainei. „În ceea ce privește participarea noastră la “operațiunea militară specială” din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem trupele nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a spus Lukașenko, conform UNN care citează, la rândul ei agenția de stat BelTA.

Potrivit lui Lukașenko, „participarea noastră (belarusilor – n.red.)” se presupune că, în primul rând, „este de a preveni răspândirea acestui conflict pe teritoriul Belarus”. Și că Belarus „tratează și hrănește”. “Da, tratăm. Am tratat oameni dacă este necesar. Da, hrănim oameni. Și nu numai ruși. Hrănim în mare parte acei refugiați, săracii, oamenii săraci care vin la noi din Ucraina 400-500 de oameni pe zi. Ei bine, cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm?! Aceasta este participarea noastră la această operațiune militară”, a spus Alexandru Lukașenko conform BelTA .

Totodată, dictatorul de la Minsk a enunțat un alt motiv al participării la pretinsă „operațiune militară specială” care este destul de bizar: „În al doilea rând, de a preveni o lovitură asupra Belarusului sub pretextul unei operațiuni militare speciale din Polonia, Lituania și Letonia”.

El a repetat, de asemenea, potrivit agenției ucrainene UNN   că „nu trebuie să anunțăm mobilizarea”, spunând că „nu există război pe teritoriul Belarus”.
În același timp, Lukașenko a subliniat „deficiențele” mobilizării din Federația Rusă: „De îndată ce mobilizarea a fost anunțată în Rusia, putem vedea care sunt deficiențele. Nu vom intra în esența problemei – depinde de Federația Rusă cum să conducă mobilizarea”, a spus Alexandru Lukașenko.

Dar, referindu-se la aceasta, dictatorul de la Minsk a spus că au fost verificați și vor fi verificați recruții – „toți recruții care sunt înscriși în rezerva noastră” – prin comisariatele militare. „Trebuie să sunăm cu atenție oamenii din zonă, să le revizuim disponibilitatea și să ne clarificăm toate materialele, listele și documentele din comisariatele militare”, a spus Alexandru Lukașenko. Este necesar ca în fiecare raion, mai spune Alexandr Lukașenko, să se spună fără violență și fără zgomot despre asta și să se instruiască populația. Iar asta în condițiile unui demers pretins defensiv. „O, am început să ne verificăm rezerviștii în vreun birou militar de înmatriculare și înrolare… Am verificat și vom verifica! Dar asta nu pentru a-i trimite. undeva să ucid pe cineva. Nu fac scuze, dar vreau să înțelegeți asta. În același timp, dacă Doamne ferește de ceva, nu vom fugi în străinătate. Ne vom apăra casa și pământul”, a mai spus dictatorul de la Minsk. El a repetat, de asemenea, că “toată lumea care are și poate ține o armă în mână în Belarus ar trebui să o poată folosi. Cel puțin elementară”.

„Atâta tot. Nu ne stabilim alte obiective astăzi. Dar ne pregătim de război, pentru că orice se poate întâmpla. Dacă nu am fi stat aici în 2020, alte forțe armate ar fi stat lângă Smolensk. Și unde am fi fost, în primul rând voi – oameni în uniformă, – nu trebuie să căutați mult timp răspunsul. Este clar unde am fi. Prin urmare, studiați, studiați și studiați din nou. Și mai presus de toate, studiați afacerile militare într-un mod real. Am avut mereu astfel de sloganuri. Aşa că vom studia”, a adăugat Lukașenko . Reamintim că teritoriul belarus a fost folosit ca o rampă de lansare pentru atacul Rusiei în special asupra Kievului. (D.P.)

Vezi si

Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu un traficant rus de arme

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de …