Monday , February 26 2024

Liz Truss a devenit noul premier al Marii Britanii, al 15-lea prim-ministru al Reginei Elisabeta a II-a

Liz Truss este noul prim-ministru britanic, după ce s-a întâlnit marți cu Regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral, din Scoția, relatează BBC.

Truss s-a întâlnit cu Regina la Castelul Balmoral, ca parte a procesului oficial pentru a deveni următorul prim-ministru al Regatului Unit. Boris Johnson s-a întâlnit anterior cu monarhul și și-a prezentat demisia în această dimineață.

Regina suferă de probleme de mobilitate, motiv pentru care aceste întâlniri au avut loc la Castelul Balmoral din Scoția, unde se află în vacanță, în loc de Palatul Buckingham din Londra.

Liz Truss devine al 15-lea premier al Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, care l-a avut mai întâi ca prim-ministru pe Winston Churchill.

Traiectoria politică a lui Truss este una a deplasării de la stânga la dreapta. Ea s-a născut în 1975 într-o familie de intelectuali la Oxford, ambii membri ai aripii de stânga a Partidului Laburist. Ulterior mama sa a spriinit-o în cariera politică, nu și tatăl ei, John, profesor emerit de matematică la Universitatea Leeds, despre care presa relatează că este furios cu privire la orientarea politică actuală a fiicei sale.

Adolescenta Liz mergea cu părinții ei la demonstrații ale Campaniei pentru Dezarmare Nucleară și împotriva inegalităților sociale, iar când a devenit studentă la colegiul Merton de la Oxford a fost aleasă lidera organizației Partidului Liberal Democrat, militând pentru cauze ca abolirea monarhiei sau legalizarea cannabis-ului.

Dar în mod surprinzător, la absolvirea facultății, în 1996 Truss s-a înscris în Partidul Conservator, aflat atunci la punctul cel mai de jos al popularității sale postbelice. Ea a lucrat în calitate de contabil la mari firme ca Shell și Cable & Wireless, în paralel începându-și ascensiunea în Partidul Conservator.

Alegerea ei ca deputată într-o circumscripție din estul Angliei în 2010 a coincis cu revenirea la putere a Partidului Conservator după 13 ani în opoziție. A urmat o serie de numiri în posturi de ministru, începând cu 2012 sub prim miniștrii David Cameron, Theresa May și Boris Johnson, care au culminat cu desemnarea ei în postul de ministru de externe în septembrie 2021.

Truss a continuat să evolueze politic: dacă în referendumul din 2016 ea a sprijinit rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, după scrutin ea a devenit o adeptă a unui Brexit dur și în toamna lui 2021 a introdus în parlament un proiect de lege care suspenda parțial protocolul Irlandei Nord, care păstra provincia în piața unică europeană, declanșând astfel un conflict cu UE.

În campania pentru alegerea liderului Partidului Conservator, Truss a promis reduceri de impozite imediate pentru combaterea crizei costului vieții, în timp ce Sunak a criticat aceste promisiuni ca fiind iresponsabile din punct de vedere fiscal. În același timp, Truss a adoptat o poziție extrem de dură în politica externă în raport cu Rusia și China.

Acum Truss are o misiune extrem de dificilă, în condițiile în care rata anuală a inflației a ajuns la 10%, cea mai ridicată din ultimii 40 de ani, iar războiul din Ucraina a intrat în cea de-a șaptea lună. Truss a fost criticată uneori pentru tendințele sale populiste, acum ea va trebui să facă față unei situații dificile, cu care niciun nou prim ministru britanic nu a fost confruntat de la Margaret Thatcher în 1979.

Vezi si

Doi ani de război. Zelenski se arată încrezător într-o “victorie comună” a aliaţilor Ucrainei contra Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat sâmbătă liderii statelor din Grupul celor şapte ţări …