Sunday , February 5 2023

Kovesi s-a dus în Ucraina. Procurorul general european poartă discuții despre arestarea criminalilor de război

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, se află în Ucraina, pentru discuții în vederea colaborării cu Parchetul General din țara invadată de ruși în urmă cu trei săptămâni.

”Procurorul-șef al UE, Laura Kovesi, a venit să ne susțină în Ucraina. Este primul oficial al UE care ne vizitează în aceste vremuri dificile de război.

Am discutat despre colaborarea dintre Parchetul European și Parchetul General din Ucraina, pentru identificarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război”, a scris vineri pe Facebook procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Aceasta afirmă că obiectivul comun urmărit este ”aflarea tuturor informațiilor despre cei care au lansat proiectile asupra locuințelor și au susținut uciderea în masă a civililor”.

”Proprietățile lor vor fi folosite pentru reconstrucția țării și pentru compensațiile care vor fi oferite tuturor ucrainenilor care au suferit pierderi.

Avem sprijin necondiționat din partea Laurei Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutorul și s-a alăturat eforturilor depuse pentru oprirea agresiunii Rusiei.

Procurorul-șef european crede sincer că Ucraina este acum ’fortăreața’ Europei”, a mai scris în postarea sa Irina Venediktova.

Totodată, procurorul general al Ucrainei a anunțat că a semnat astăzi, împreună cu Laura Codruța Kovesi, un acord de cooperare între parchetul general pe care îl conduce și EPPO.

”Ucraina este prima țară căreia șefa EPPO îi propune un astfel de document. Procurorul șef al UE ne-a mai adus și o scrisoare de susținere a Ucrainei din partea colegilor procurori din EPPO.

Frontul nostru legal crește, iar asta înseamnă că victoria Justiției este inevitabilă”, a conchis Irina Venediktova.

Reamintim că Laura Codruța Kovesi a fost ieri în Bulgaria, iar la scurt timp au fost reținuți sub acuzații de corupție fostul premier Boiko Borisov și alți trei foști înalți oficiali bulgari.

Vezi si

Problema drepturilor minorităților din Ucraina va fi tranșată de Comisia de la Veneția

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în …