Monday , February 26 2024

Jubileul de Platină: 70 de ani de domnie pentru regina Elisabeta a II-a; Regatul Unit este în sărbătoare

Parade, picnicuri în toată țara, un concert pop și familia regală în balconul Palatului Buckingham: Regatul Unit celebrează cei 70 de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, un record istoric sărbătorit într-o perioadă de tranziție pentru monarhia britanică.

Greu încercați de diviziunile provocate de Brexit, obosiți de pandemia de COVID-19 și lockdownurile asociate acesteia și, de acum, afectați de creșterea prețurilor, britanicii vor putea să profite începând de joi, 2 iunie, de un weekend prelungit de patru zile libere.

Deși recentele probleme de sănătate și de mobilitate ale reginei de 96 de ani au generat îngrijorări legate de retragerea ei din viața publică, suverana Marii Britanii și-a înmulțit aparițiile surpriză în ultimele zile, inaugurând o linie de metrou care îi poartă numele, asistând la un spectacol ecvestru și plimbându-se pe aleile celei mai mari expoziții florale și horticole din lume într-o mașinuță de golf condusă de un șofer.
Dar, semn al unei tranziții aflate în curs de desfășurare, fiul ei cel mare, prințul Charles, moștenitorul coroanei, a înlocuit-o pe regina Elisabeta a II-a cu ocazia tradiționalului discurs anual al suveranului, ce marchează debutul unei noi sesiuni a Parlamentului de la Londra. Prințul Charles o reprezintă deja de mai mulți ani pe suverană în timpul vizitelor oficiale în străinătate.
În fața deputaților, prim-ministrul Boris Johnson îi va aduce joi un omagiu șefului de stat al Regatului Unit, “stânca” în jurul căreia britanicii sunt ancorați de șapte decenii, “o femeie remarcabilă”, care “și-a dedicat întreaga viață poporului ei”, organizației Commonwealth și “însăși ideii de ceea ce poate și trebuie să fie o monarhie constituțională”, potrivit unor fragmente extrase din discursul pe care Boris Johnson îl va rosti cu această ocazie.
Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în data de 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit din cauza unui cancer pulmonar la 56 de ani.
Devenită cel mai vârstnic suveran în viață, ea a urcat recent pe locul al treilea în clasamentul celor mai lungi domnii ale unor monarhi ai unor state suverane, fiind devansată doar de regele francez Louis al XIV-lea, care a murit în 1715 după o domnie de 72 de ani, și de regele thailandez Bhumibol Adulyadej (Rama al IX-lea), decedat în 2016 după o domnie de 70 de ani și 126 de zile.

Picnic uriaș

La Londra, de pe Oxford Street și până pe The Mall, un celebru bulevard cu pavaj ocru și care se întinde până în fața Palatului Buckingham, numeroase drapele ale Regatului Unit sunt arborate cu mândrie, prefigurând amploarea festivităților.

Acestea vor debuta joi odată cu ceremonia “Trooping The Colour”, ce marchează aniversarea oficială a reginei, la care vor participa peste 1.500 de militari și muzicieni, 240 de cai și un zbor demonstrativ realizat de piloți din Royal Air Force.

Tradiționala apariție în balconul oficial al Palatului Buckingham va fi limitată doar la membrii activi din rândul familiei regale. Au fost excluși prințul Harry și soția lui, Meghan, deși vizitează Londra în această perioadă după ce s-au mutat în California, precum și prințul Andrew, care a trebuit să achite câteva milioane de lire sterline pentru a evita un proces în Statele Unite în urma unor acuzații de agresiune sexuală.
În program se află și o ceremonie religioasă la Catedrala Saint Paul din Londra, vineri, urmată de curse hipice și o mare petrecere publică la Palatul Buckingham, sâmbătă.
În total, peste 200.000 de evenimente sunt prevăzute, iar organizatorii anticipează că 10 milioane de persoane vor participa la picnicul jubiliar din ziua de duminică, 5 iunie.
Tot duminică, o paradă amplă va aduce un omagiu suveranei și diversității poporului britanic. La ea vor participa 10.000 de militari, artiști și voluntari. ținând cont de toate formatele de difuzare la nivel global, acest spectacol ar urma să fie vizionat de 1 miliard de persoane, potrivit organizatorilor.

“Foarte britanic, foarte excentric”

“Scala de desfășurare este una monumentală”, a declarat Adrian Evans, șeful de orchestră al paradei, care promite un spectacol “foarte, foarte britanic, foarte excentric”.
Dintre diversele secvențe ale paradei, una îi va aduce un omagiu special reginei, aducând în scenă câini din rasa corgi și cai, animalele de care suverana este foarte atașată.

Cu această ocazie, barurile britanice vor putea să rămână deschise până la ora locală 01:00, cu două ore mai mult ca de obicei. Berea va curge în valuri: British Beer and Pub Association estimează că 90 de milioane de halbe de bere vor fi vândute cu ocazia Jubileului de Platină și că acest sector de activitate va profita de o infuzie de capital estimată la 105 milioane de lire sterline (124 de milioane de euro).

Potrivit unui sondaj publicat de un think tank, British Future, două treimi din populația britanică este interesată de Jubileul de Platină și majoritatea cetățenilor țării consideră că acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru ca oamenii să se reîntâlnească. 58% dintre cei chestionați vor să se păstreze monarhia, în timp ce doar 25% sunt de părere că sfârșitul domniei reginei Elisabeta a II-a ar fi un moment bun pentru ca Marea Britanie să devină republică.
Dar, subliniază autorii sondajului, sprijinul mai puțin important observat în rândul tinerilor și în cadrul minorităților etnice se traduce pentru monarhia Marii Britanii în necesitatea de a se moderniza dacă dorește să rămână în inimile tuturor cetățenilor săi. (Agerpres)

 

Vezi si

Doi ani de război. Zelenski se arată încrezător într-o “victorie comună” a aliaţilor Ucrainei contra Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat sâmbătă liderii statelor din Grupul celor şapte ţări …