Saturday , April 13 2024

Joerg Haider ar fi primit cinci milioane de dolari de la Saddam Hussein

Liderul istoric al extremei drepte austriece, decedat în 2008, Joerg Haider, ar fi primit cinci milioane de dolari de la Saddam Hussein în timpul unei vizite în Irak, potrivit unor documente ale Ministerului irakian de Interne, citate sâmbătă de revista Profil, relatează AFP.
Însoţit de un oficial din cadrul partidului său FPOe, Ewald Stadler, Haider, care în perioada respectivă era guvernator al Carinthiei, a mers în mai 2002 la Bagdad. “Cei doi oficiali au primit o sumă de cinci milioane de dolari din partea lui Saddam Hussein pentru serviciile aduse”, scria în 2008 un funcţionar al Ministerului irakian de Interne într-un document intern.
“Edwald (sic) Stadler a primit 3.750.000 de dolari americani şi doctor Joerg Haider a primit restul, respectiv 1.250.000 de dolari americani”, continuă documentul, întocmit în urma unei anchete a ministerelor irakiene de Interne şi Externe în legătură cu perioada în care Saddam Hussein era la putere.
“Cinci milioane de dolari, sau cu precizie, în cursul epocii, 5,5 milioane de euro”, precizează Profil în ediţia care va apărea luni, disponibilă sâmbătă pe site-ul său de Internet.
Ewald Stadler a respins aceste acuzaţii în presa locală.
Joerg Haider, decedat la vârsta de 58 de ani într-un accident de maşină în octombrie 2008, este în centrul unei serii de dezvăluiri şi zvonuri în presa austriacă, de la anunţul, în urmă cu o săptămână, publicat de acelaşi săptămânal că ar fi plasat zeci de milioane de euro în conturi din Liechtenstein.
În pofida dezminţirilor protagoniştilor şi autorităţilor judiciare, presa continuă să îşi pună întrebări în legătură cu aceste “milioane” ale lui Haider, când în timpul vieţii el denunţa corupţia adversarilor săi politici. Aceasta se referă mai ales la finanţarea FPOe de către fostul dictator irakian, pe care Haider l-a întâlnit de trei ori în 2002, dar şi de către şeful statului libian, Muammar Kadhafi, al cărui fiu, Saif, era prieten cu Haider.

Vezi si

Alertă cu bombă la bordul unui avion Turkish Airlines. Aeronava a aterizat de urgență pe Otopeni

Alertă cu bombă la bordul unui avion Turkish Airlines, care a decolat vineri seară de …