Jean Castex, un politician de centru-dreapta, numit în funcția de prim ministru al Franței

reportersite
03 iulie 2020, 14:35

Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit pe Jean Castex în funccția de prim ministru, înaintea unei remanieri majore a cabinetului. Edouard Philippe și-a dat demisia din funcția de premier vineri, mai devreme, relatează CNBC, citat de Mediafax.

Castex, un politician de centru-dreapta, precum Philippe, a lucrat deja cu guvernul.

Jean Castex

Jean Castex (Foto: rfi.ro)

Într-o declarație, biroul lui Macron a precizat că actualul cabinet va rămâne la conducerea afacerilor guvernamentale până la crearea unei noi echipe.

În Franța, președintele – figura politică principală – selectează premierul, care apoi formează guvernul. Ca atare, demisia deschide calea către o remaniere a cabinetului.

Schimbarea vine după apariția unor specualții că Macron pregătește o remaniere pentru a se concentra asupra recuperării economice. Macron trebuia să decidă dacă Philippe ar trebui să meargă mai departe sau nu, având în vedere că premierul a devenit mai popular în rândul electoratului în urma pandemiei decât însuși președintele.

Macron se va confrunta cu o noi alegeri prezidențiale în 2022, iar restul mandatului său va fi probabil foarte puternic afectat de crizele economică și de sănătate. (Mediafax)