Thursday , June 30 2022

Investigație la fabrica AstraZeneca din Belgia. Comisia Europeană suspectează că au fost „deviate” doze de vaccin spre Marea Britanie

Autoritățile de reglementare belgiene au demarat o investigație la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din Bruxelles, după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va reduce semnificativ cantitatea de vaccinuri pe care urma să o livreze către țările Uniunii Europene, relatează The Guardian. Investigația vine ca urmare a unei solicitări a Comisiei Europene, care pare determinată să escaladeze conflictul cu AstaZeneca.

Conform Digi24, prima vizită a oficialilor de la agenția belgiană s-a terminat miercuri, la spațiul de producție din Seneffe, în provincia Hainaut, a anunțat Ministerul Sănătății belgian. Oficialii au luat cu ei eșantioane și documente de la fabrică și urmează să efectueze o nouă inspecție în zilele care urmează.

Solicitarea Comisiei Europene vine ca urmare a dubiilor pe care europenii le au cu privire explicația dată de AstraZeneca pentru reducerea cantității de doze de vaccin care urmează să fie livrată pe continent.

AstraZeneca a anunțat anterior că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Pe de altă parte, deși a anunțat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a-și putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.

În urma acestor declarații și anunțuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicația firmei anglo-suedeze și vrea să afle dacă nu cumva dozele care ar fi trebuie să fie livrate spre Europa au fost „deviate” spre Regatul Unit.

Conform contractului cu UE de până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit, mai scrie sursa citată.

„Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat comisarul european pentru sănătate. „Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate”, a mai spus Stella Kyriakides.

 

Vezi si

Servicii secrete americane: Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, …