Tuesday , May 14 2024

Harta incendiilor de vegetație nu arată diferențe mari între zonele afectate de război din Ucraina și celelalte. Mai grav: nici față de România nu sunt mari diferențe 

Filala din Ucraina al World Wide Fund for Nature (WWF) a publicat o hartă a incendiilor de vegetație uscată din țara vecină, afectată de război. Harta a fost realizată la 31 martie 2022 când, în Ucraina, au fost înregistrate 1.698 de incendii conform SaveEcoBot Saveecobot și NASA FIRMS (Fire Information for Resource Management System).

Supriza neplăcută vine din faptul că incendiile din zona de vest a țării vecine (unde nu există „ostilități active” din partea Federației Ruse) nu sunt mai puțin intense decât acolo unde inamicul trage în ucraineni. De ce? Din cauza incendierii deliberate a vegetației uscate! Nu de către inamici, ci chiar de către cetățeni ai țării agresate. Prcatic, într-o perioadă în care Ucraina suferă de incendii provocate de loviturile aeriene și bombele ocupanților în zona de sud și de est, ceva mai scăzut în zona de nord-est, alți ucraineni continuă să ardă în mod deliberat iarbă uscată și alte vegetații. Un număr semnificativ de incendii în regiunile vestice indică intensificarea incendiilor necontrolate a vegetației uscate. După cum se poate vedea din harta respectivă, incendiile care sunt în zona deluroasă a regiunilor Liov, Ivano Frankovsk, Cernăuți și Transcarpatia sunt la fel de numeroase cu cele din zona din jurul Kievului sau din Donețk.

Ceea ce este foarte interesant, poate chiar mai interesant în ceea ce privește țara noastră este că situația nu este cu mult mai bună în România care nu este deloc afectată de război. Harta care a fost publicată pe contul de facebook al WWF Ukraine și preluată, ulterior, de unele administrații regionale din țara vecină, inclusiv cea de la Cernăuți, arată însă și situația din preajama granițelor Ucrainei, însă configurația teritorială a țării vecine a reliefat complet situația incendiilor și din Republica Moldova, dar și a celor din cam 90% din teritoriul României. Dacă pe cuprinsul țării de dincolo de Prut nu se pot compara chiar cu situația din preajma Kievului sau de la nord de Donețk, în România (mai ales în anumite județe ale Banatului, Transilvaniei și nordului Olteniei) aproape că nu este nicio diferență față de vestul Ucrainei. Ba chiar se poate spune că în vestul Ucrainei și în vestul României sunt mai multe incendii decât în sudul Ucrainei afectat de invazia rusă. Este de remarcat că harta respectivă include și datele NASA FIRMS din regiunile Rusiei care sunt situate lângă granița cu estul Ucrainei și, cel puțin în zona Rostov pe Don este ca și cum ar fi războiul din Donbas. Incendierea deliberată provoacă incendii și daune mediului, sănătății umane iar autoritățile din țara vecină susțin că „subminează apărarea țării și ne îndepărtează de victoria asupra inamicului”. (D.P.)

 

Vezi si

Evadare spectaculoasă pe o autostradă din Franța. Un convoi a fost atacat, doi polițiști au murit

O evadare spectaculoasă a avut loc pe o autostradă din Franța. Un convoi care transporta …