Thursday , March 30 2023

Franța: Noi manifestații masive împotriva reformei pensiilor, dar guvernul nu cedează

Sute de mii de persoane au protestat marți în orașele franceze împotriva reformei sistemului de pensii promovate de președintele Emmanuel Macron, dar greva pare să fi fost de mai mică amploare față de prima zi de mobilizare, pe 19 ianuarie, transmite AFP. Potrivit sindicatelor, la Paris circa o jumătate de milion de persoane au participat la protest.

Foto: Le Monde

O mobilizare puternică a manifestanților a fost consemnată și în alte mari orașe, cu circa 40.000 de protestatari la Marsilia, față de circa 26.000 pe 19 ianuarie, sau între 28.000 și 65.000 (în funcție de sursă) la Nantes, participări notabile fiind înregistrate și în orașele mai mici. A fost remarcată o participare semnificativă a femeilor la manifestații, ele considerându-se “marile perdante” ale unei reforme “injuste”. Deși mișcarea grevistă a fost de mai mică amploare comparativ cu 19 ianuarie, participarea la proteste a fost mai substanțială, lucru pe care au ținut să-l evidențieze liderii sindicali. Grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian și feroviar, precum și în funcționarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mișcare de protest prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și de asemenea creșterea duratei de cotizare. Dar, în ciuda manifestațiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziții. Președintele Macron a descris luni această reformă drept “indispensabilă”, în timp ce șefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani “nu mai este negociabilă”. Guvernul francez argumentează că această creștere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populației și a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii, susținând că reforma “aduce progres social”, mai ales prin creșterea pensiilor mici în urma măririi perioadei de cotizare.

Vezi si

Polonia critică Germania, denunţând “presiunile” UE şi decizia “absurdă” privind motoarele auto

Guvernul Poloniei a lansat, marţi seară, un atac virulent la adresa Germaniei şi a Uniunii …