Thursday , June 13 2024

Finlanda a decis să adere la NATO, anunță președintele și premierul. Suedia ar putea depune cererea de aderare săptămâna viitoare

Președintele și premierul Finlandei au anunțat joi, într-o conferință comună de presă, că țara nordică va cere aderarea la NATO. „Finlanda trebuie să aplice la NATO fără întârziere”, au spus Sauli Niinisto și Sanna Marin, potrivit BBC.

Este o schimbare majoră în politica Finlandei, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina și amenințările continue ce vin de la Moscova către Helsinki. Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Miercuri, premierul finlandez Sanna Marin a vorbit despre posibilitatea aderării țării sale la NATO, într-o conferință susținută la Tokyo, alături de omologul său japonez, Fumio Kishida.

„Dacă Finlanda face acest pas istoric, va fi pentru securitatea cetățenilor săi. Aderarea la NATO ar întări întreaga comunitate internațională, adunată în jurul valorilor comune”, a spus Sanna Marin.

Anunțul celor doi de azi este o recomandare pentru Parlament și Guvern, forurile care trebuie să voteze cererea de aderare. Nu este însă așteptat ca acest proces să fie complicat, el urmând să fie finalizat zilele acestea.

Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, care și-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat joi cotidianul Expressen, citat de Reuters.

Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime, informează Mediafax.

O cerere va fi trimisă imediat după aceea, presupunând că nu apare nimic neașteptat, au declarat sursele pentru Expressen.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, atât Suedia, cât și Finlanda au căutat o mai mare securitate prin aderarea la NATO, renunțând la decenii de neutralitate militară.

Vezi si

Împărțirea funcțiilor de top în principalele instituții ale UE este aproape rezolvată

După ce popularii (PPE), social-democrații (S&D) și liberalii (Renew) și-au păstrat majoritatea în Parlamentul European …