Sunday , October 2 2022

De ce nu l-a primit Hillary Clinton pe ministrul de Externe roman

Agenda secretarului de stat Hillary Clinton pentru această săptămână nu a permis o întrevedere bilaterală cu ministrul de Externe Corlăţean, informează Departamentul de Stat al SUA, la întrebarea MEDIAFAX privind motivul pentru care întrevederea solicitată de şeful diplomaţiei române nu a avut loc.

“Din păcate, agenda secretarului de stat Hillary Clinton pentru această săptămână la New York nu a permis o întrevedere bilaterală cu ministrul de Externe Corlăţean. Totuşi, secretarul de stat s-a întălnit cu ministrul de Externe Corlăţean şi alţi demnitari cu ocazia dineului transatlantic de pe 25 septembrie”, se arată în răspunsul Departamentului de Stat la întrebarea MEDIAFAX legată de motivul pentru care întrevederea bilaterală în marja reuniunii ONU de la New York, solicitată de partea română, nu a avut loc.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a participat, marţi, la un dineu de lucru transatlantic al miniştrilor de externe din UE şi NATO, la New York, în marja Adunării Generale a ONU, unde s-a discutat cu precădere despre situaţia din Siria şi implicarea comunităţii internaţionale în Afganistan.

Corlăţean a evidenţiat importanţa pe care România o acordă relaţiei Uniunii Europene cu Republica Moldova şi Georgia şi sprijinirii proceselor de consolidare a relaţiei acestora cu structurile europene.

Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat, luni, că Administraţia SUA este mulţumită de faptul că Guvernul de la Bucureşti îşi menţine angajamentul de a respecta deciziile Curţii Constituţionale.

“În România, ne-am exprimat îngrijorările privind ameninţările la adresa instituţiilor democratice şi independenţa sistemului judiciar. Am fost în mod particular îngrijoraţi cu privire la modul de desfăşurare a referendumului de demitere a preşedintelui (Traian Băsescu – n.r.), deoarece Guvernul a părut că schimbă regulile în timpul procesului şi erau acuzaţii credibile de fraudă la vot şi încercări de constrângere a Curţii Constituţionale. Suntem mulţumiţi să vedem că Guvernul îşi menţine angajamentul de a respecta deciziile Curţii Constituţionale. Avem speranţa că România va depăşi această criză cu un angajament reînnoit pentru menţinerea puterii şi independenţei instituţiilor sale democratice”, a afirmat Gordon, într-un discurs remis luni agenţiei MEDIAFAX de Ambasada SUA şi care a fost rostit la un forum despre Europa Centrală desfăşurat la Washington DC.

De asemenea, Gordon a evidenţiat că alianţa SUA cu ţările Europei Centrale are rădăcini şi în angajamentul comun de a respecta valorile democratice.

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …