Friday , May 3 2024

Criza nucleară din Japonia scoate la iveală eşecurile profunde ale politicii energetice japoneze

Operatorul de la Fukushima, TEPCO, este considerat principalul responsabil de criza nucleară din Japonia, însă criza scoate de fapt la iveală eşecul politicii energetice japoneze, scrie The Economist în ediţia de joi.

În prezent, centrala este atât de deteriorată încât reponsabilii TEPCO nu pot spune când se va sfârşi criza. Rapoartele din 31 martie au arătat că nivelurile radiaţiilor într-un sat situat la 40 de kilometri de centrală depăşeau criteriile pentru evacuare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a sugerat că guvernul ar putea extinde zona de evacuare de 20 de kilometri. Toate acestea au alimentat temerile că zona din jurul centralei poate rămâne nesigură petnru mai mulţi ani de acum încolo.

Potrivit The Economist, vina care poate fi dată pe companie este enormă. TEPCO a măsurat în mod eronat apele radiate într-una dintre sălile turbinei, evaluând nivelul radiaţiilor la de 10 milioane de ori mai mult decât nivelul normal. Subcontractorii care lucrează pentru TEPCO s-au plâns cu privire la siguranţa lucrătorilor lor. Trei electricieni au păşit accidental într-o baltă periculoasă la 24 martie, iar un aparat care măsura radioactivitatea nu putea înregistra peste 1.000 de milisieverţi de o oră, la un nivel la care radiaţiile devin o ameninţare imediată pentru sănătate.

În plus, tensiunile dintre TEPCO şi guvernul lui Naoto Kan au apărut din momentul în care premierul a instalat manageri care să gestioneze criza, în interiorul companiei. În particular, oficialii au sugerat că TEPCO nu s-a grăbit să folosească apa de mare pentru a răci reactoarele pentru că au vrut să îşi salveze centrala, deşi compania neagă acest lucru. Public, Kan a criticat felul în care compania era pregătită pentru un tsunami. Koichiro Gemba, unul din membrii cabinetului de la Tokyo, a lăsat deschisă posibilitatea ca TEPCO să fie naţionalizată, deşi această idee a fost, probabil, lansată pentru a-i reasigura pe alegătorii districtului său, Fukushima, în privinţa despăgubirilor pe care le vor primi. Alţi funcţionari au fost evazivi cu privire la intervenţia statului, însă acţiunile TEPCO au scăzut cu peste 75% începând cu 11 martie.

Experţii externi susţin că greşelile repetate pe care le-a făcut TEPCO în operaţiunile sale au compromis consiliul său de specialişti în energie atomică.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei (MECI) supraveghează autoritatea de reglementare în domeniu, este responsabil pentru problemele de siguranţă, dar promovează şi industria nucleară. Potrivit relatărilor, Kan vrea să schimbe această situaţie.

Chiar dacă toate cele menţionate reprezintă un motiv pentru a judeca cu severitate TEPCO, criza a evidenţiat eşecul politicii energetice al unei întregi naţiuni. Preţurile sunt exorbitant de mari. Generarea de energie produce mai multe gaze cu efect de seră decât îşi doresc autorităţile. Japonia nu şi-a atins obiectivul de auto-suficienţă nucleară prin reprocesarea combustibilului folosit, iar acum trebuie să facă faţă unui dezastru nuclear. Pentru această situaţie, vina nu este doar a TEPCO, ci şi a Japoniei. Dacă ţara doreşte o strategie energetică mai fiabilă, scrie The Economist, ea va trebui să înceapă prin a recunoaşte eşecurile sale colective. (Agerpres)

Vezi si

Hamas sugerează că ar putea accepta un armistițiu

Reprezentanții Hamas sugerează că ar putea accepta un armistițiu. Ei analizează propunerea făcută în cadrul …