Friday , December 9 2022

Contraofensiva ucraineană progresează în sud

Autoritățile proruse din provinciile ucrainene Lugansk și Herson au susținut marți că trupele ruse au frânat înaintarea celor ucrainene în unele părți ale frontului, deși mai ales în Herson armata rusă a fost nevoită să se replieze în fața contraofensivei ucrainene, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.


Liderul prorus din Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut o ”pătrundere” ucraineană și pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviația rusă a ”oprit” înaintarea trupelor ucrainene, care luni au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, în încercarea de a încercui o grupare de circa 20.000 de soldați ruși de pe malul estic al râului.
”Înaintarea ucraineano-naziștilor în zona Duceanie a fost oprită (…) Nu trebuie să ne panicăm”, a spus marți la rândul său unul dintre adjuncții lui Saldo, Kirill Stremusov.
Totuși, conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mișcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelske și Duceanie pentru a tăia căile de comunicație ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.
Armata ucraineană a recuperat localitățile Arhanghelske și Miroliubivka, în timp ce trupele ruse s-au retras de asemenea din localitățile Zolota Balka și Oleksandrivka.
Forțele ucrainene și-au concentrat în ultimele săptămâni puterea de foc asupra pozițiilor și depozitelor rusești de malul drept al Niprului și asupra podurilor de peste acest râu.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de luni seară că ”noi localități au fost eliberate în mai multe regiuni”, iar în ultimele zile au apărut tot mai multe imagini cu soldați care înalță drapelul ucrainean în sate din partea de nord a provinciei Herson.
Capitala omonimă a acestei provincii din sudul Ucrainei ocupată aproape integral la începutul invaziei lansate în februarie este singura mare localitate ucraineană cucerită de atunci de trupele ruse. În mesajul său de marți, transmis pe Telegram din orașul Herson, Kirill Stremusov afirmă că de acolo ”se aud explozii în depărtare, dar nu foarte des”.
Pe frontul din estul Ucrainei, un purtător de cuvânt al trupelor ruse din provincia Lugansk a declarat agenției TASS că trupele ucrainene încearcă în continuare să străpungă liniile defensive rusești din apropierea orașului Kreminna. Potrivit sursei citate, forțele ucrainene ”suferă pierderi enorme, dar cu toate acestea încearcă să avanseze”.
După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde armata ucraineană a recuperat peste 450 de localități, președintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezerviști pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean și formalizarea anexării provinciilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
Dar în urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse. (Agerpres)

Vezi si

Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu un traficant rus de arme

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de …