Wednesday , June 7 2023

Comisia Europeană, dată în judecată de „New York Times” pentru că refuză să publice mesajele dintre von der Leyen și șeful Pfizer despre vaccinuri

„New York Times” dă în judecată Comisia Europeană pentru că nu a făcut publice mesaje text trimise între președintele executivului european, Ursula von der Leyen, și directorul Pfizer, Albert Bourla, transmite Politico. Ziarul va înfrunta avocații UE la cea mai înaltă instanță din blocul comunitar, argumentând că Comisia are o obligație legală de a publica mesajele care ar putea conține informații despre achizițiile de doze de vaccin anti-Covid-19, în valoare de miliarde de euro.

Conform Politico, citat de Digi24, cazul a fost depus pe 25 ianuarie și publicat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, însă încă nu sunt disponibile informații detaliate online. Două persoane familiarizate cu această chestiune au confirmat detaliile cazului pentru Politico. New York Times a refuzat să comenteze cazul. Un comunicat din partea publicației arată: „The Times depune multe cereri pentru libertatea informării și menține un registru de procese activ. Nu putem să comentăm la această vreme pe subiectul acestui proces”. Comisia Europeană nu a răspuns imediat la cererea de comentarii.

Procesul vine ca urmare a unei anchete din ianuarie 2022 făcută de Ombudsman-ul european Emily O’Reilly, care a identificat o administrare defectuoasă în încercările Comisiei de a furniza mesajele text, ca urmare a unei cereri de acces public făcută de jurnalistul netzpolitik.org Alexander Fanta. Investigația Ombudsman-ului a găsit că Comisia nu a cerut în mod explicit biroului personal al președintelui să caute mesajele text. Ca răspuns, Comisarul european pentru valori și transparență, Věra Jourová, a spus că mesajele text ar fi fost șterse, datorită „naturii lor de scurtă durată, efemeră”.

Parchetul European (EPPO), instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, a confirmat în urmă cu fix patru luni deschiderea unei investigaţii în legătură cu achiziţia vaccinurilor anti-COVID-19 de către Comisia Europeană, care costă statele UE miliarde de euro.

 

Vezi si

Zeci de mii de oameni, expuși riscului de inundații după prăbușirea barajului din Ucraina

Aproximativ 42.000 de persoane riscă să fie afectate de inundații în zonele controlate de Rusia …