Tuesday , April 23 2024

China redeschide granițele, pentru prima oară de când a început pandemia 

După trei ani, China a deschis granițele aeriene, maritime și terestre, iar primii călători au putut sosi în China, care a pus capăt obligației de a plasa în carantină călătorii care sosesc în țară, desființând ultima regulă a politicii „zero-COVID” instituită de guvern, care a protejat cei 1,4 miliarde de locuitori de virus, dar i-a și izolat de restul lumii. Chinezii sunt liberi în sfârșit să călătorească în diverse regiuni ale țării, însă numărul zborurilor externe este încă limitat.

Conform Reuters, citată de G4Media, relaxarea de către China, în ultima lună, a unuia dintre cele mai stricte regimuri COVID din lume, a urmat unor proteste istorice împotriva unei politici care includea teste frecvente, restricții de circulație și închideri în masă care au afectat grav a doua economie a țării.

Cozi lungi s-au format la ghișeele de check-in ale aeroportului internațional din Hong Kong pentru zborurile către orașele continentale, inclusiv Beijing, Tianjin și Xiamen. Mass-media din Hong Kong a estimat că mii de persoane au traversat. „Sunt atât de fericită, atât de emoționată. Nu mi-am mai văzut părinții de mulți ani”, a declarat Teresa Chow, rezidentă din Hong Kong, în timp ce ea și alte zeci de călători se pregăteau să treacă în China continentală de la punctul de control Lok Ma Chau din Hong Kong. „Părinții mei nu au o stare de sănătate bună și nu am putut să mă întorc să îi văd nici măcar atunci când au avut cancer de colon, așa că sunt foarte fericită să mă întorc să îi văd acum”, a spus ea.

Investitorii speră ca redeschiderea să revigoreze o economie de 17 trilioane de dolari care suferă cea mai mică creștere din aproape jumătate de secol. Dar inversarea bruscă a politicii a declanșat un val masiv de infecții care copleșește unele spitale și provoacă întreruperi ale activității.

Deschiderea frontierei urmează după ce sâmbătă a început „chun yun”, perioada de 40 de zile de călătorie de Anul Nou Lunar, care înainte de pandemie era cea mai mare migrație anuală din lume, când oamenii se întorceau în orașele lor natale sau își luau vacanțe cu familia. Aproximativ 2 miliarde de călătorii sunt așteptate în acest sezon, aproape dublu față de mișcarea de anul trecut și revenirea la 70% din nivelurile din 2019, spune guvernul.

De asemenea, se așteaptă ca mulți chinezi să înceapă să călătorească în străinătate, o schimbare mult așteptată pentru locurile turistice din țări precum Thailanda și Indonezia. Dar mai multe guverne – îngrijorate de creșterea bruscă a COVID din China – impun restricții asupra călătorilor din această țară.

Călătoriile nu vor reveni rapid la nivelurile de dinaintea pandemiei din cauza unor factori precum lipsa zborurilor internaționale, spun analiștii.

Duminică, China a reluat eliberarea pașapoartelor și a vizelor de călătorie pentru rezidenții continentali, precum și a vizelor obișnuite și a permiselor de ședere pentru străini. Beijingul are cote privind numărul de persoane care pot călători între Hong Kong și China în fiecare zi.

Vezi si

Zelenski: Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate

Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate, a …