Saturday , February 4 2023

Centrala de la Cernobîl, ocupată de armata rusă, a fost reconectată la rețeaua electrică din Belarus

Specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, a anunțat joi, 10 martie, Ministerul rus al Energiei, potrivit Reuters.

Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a susţinut că, dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore, s-ar putea produce scurgeri radioactive.

Însă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a apreciat că acest pericol nu este iminent, precizând că ”sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent”.

Rusia, care a preluat controlul zonei Cernobîl imediat ce a lansat, pe 24 februarie, invazia asupra Ucrainei, anunţase miercuri seară că încearcă să conecteze sistemul electric al centralei la reţeaua de electricitate din Belarus, centrala de la Cernobîl fiind situată aproape de frontiera ucraineano-belarusă.

Vezi si

Problema drepturilor minorităților din Ucraina va fi tranșată de Comisia de la Veneția

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în …