Saturday , April 27 2024

CE va declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei, în cazul repatrierii romilor

Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie si Drepturi Cetatenesti

Comisarul european pentru Justiţie şi Drepturile Cetăţenilor, Viviane Reding, a apreciat marţi că atitudinea Guvernului francez, care a disimulat existenţa unei directive ce viza explicit romii pentru expulzări, este “o ruşine”.

Comisia Europeană şi-a anunţat marţi intenţia de a declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei, pentru încălcarea dreptului european în cazul repatrierii romilor români şi bulgari, relatează AFP.

Comisarul european pentru Justiţie şi Drepturile Cetăţenilor, Viviane Reding, a apreciat marţi că atitudinea Guvernului francez, care a disimulat existenţa unei directive ce viza explicit romii pentru expulzări, este “o ruşine”.

Viviane Rediang a anunţat că vrea să lanseze două proceduri de infringement împotriva politicii Franţei faţă de romi, relatează Le Monde.

Prima procedură vizează nerespectarea garanţiilor legale (procedură scrisă, posibilitatea de apel, analiza de la caz la caz) prevăzute de directiva pe tema liberei circulaţii a cetăţenilor europeni, în caz de expulzare. A doua vizează caracterul “discriminatoriu” al măsurilor decise de Franţa.

“Intenţionez să îi propun preşedintelui Comisiei” să deschidă procedura de infringement, a spus ea, precizând că o decizie finală ar urma să fie luată în “termen de două săptămâni”. “Personal, sunt convinsă de faptul că CE nu va avea de ales”, a adăugat Reding. Procedura urmează să fie lansată la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg.

Parisul s-a declarat uimit de afirmaţiile Bruxelles-ului pe tema posibilei deschideri a procedurii de infringement, dar a spus că refuză “polemica”.

Într-o circulară din 5 august, semnată de Michel Bart, director de cabinet al ministrul de Interne, le aminteşte prefecţilor obiectivele precise fixate de către preşedintele Nicolas Sarkozy: “Trei sute de tabere sau campari ilegale trebuie să fie evacuate în următoarele trei luni, cu prioritate cele ale romilor”.

Anterior, ministrul imigraţiei Eric Besson dăduse asigurări că “Franţa nu a luat nicio măsură specifică vizând romii”. “Romii sunt sunt consideraţi ca atare, ci în calitate de cetăţeni ai unei ţări”, a afirmat el, precizând că Parisul “nu face expulzări colective”.

În condiţiile în care documentul a generat o polemică aprinsă, ministrul francez de interne, Brice Hortefeux, a semnat personal luni o nouă directivă care prevede demolarea taberelor ilegale indiferent  naţionalitatea sau etnia ocupanţilor lor.

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …