Saturday , February 4 2023

Catastrofa umanitară din Ucraina se va agrava. OMS: Vom vedea tot mai mulți oameni care vor fugi doar cu hainele de pe ei

Aflat la un depozit din Varşovia, Polonia, unde Organizaţia Mondială a Sănătăţii coordonează livrarea a 36 de tone de ajutor medical către Ucraina, Hans Kluge a declarat că situaţia este deja o “catastrofă umanitară” care urmează să se agraveze pe măsură ce trupele ruse înconjoară şi bombardează marile oraşe ucrainene.

Declaraţiile oficialului OMS survin după ce oficiali din Rusia şi Ucraina au afirmat că au convenit să stabilească coridoare umanitare pentru furnizarea de ajutor şi, eventual, introducerea unui armistiţiu în unele zone pentru a ajuta civilii care fug.

Organizaţia Naţiunilor Unite a afirmat că un milion de persoane şi-au părăsit locuinţele din Ucraina, îndreptându-se spre Polonia şi alte ţări vecine.

“Dacă conflictul militar se intensifică, înseamnă că vom vedea tot mai mulţi oameni foarte vulnerabili care ies (din ţară) doar cu hainele de pe ei”, a mai spus Kluge, citat de Agerpres.

Printre refugiaţii din primul val se numără multe persoane care au avut mijloace financiare şi legături de familie pentru a fugi din ţară şi a se refugia la rude sau prieteni din Polonia şi din alte ţări, a mai spus el.

Însă pe măsură ce luptele se intensifică, ucraineni cu mai puţine resurse financiare şi cu o stare de sănătate mai precară “care vor avea nevoie de mult mai mult ajutor” vor fi nevoiţi să treacă graniţa, a spus Kluge. Cei care rămân în urmă riscă să se confrunte cu o penurie de provizii medicale şi îngrijiri sanitare de urgenţă, a adăugat el.

Ajutorul OMS, livrat joi în Polonia, va ajunge mai întâi în oraşul ucrainean Liov şi apoi în zonele de conflict începând de vineri. Acesta include truse de prim ajutor pentru 1.000 de persoane, precum şi alte provizii medicale pentru până la 150.000 de persoane, inclusiv medicamente împotriva cancerului şi insulină pentru pacienţii cu diabet.  (Agerpres)

Vezi si

Un alt balon de spionaj chinez survolează America Latină

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea balon de spionaj chinez a fost zărit, …