Friday , December 2 2022

Biserica Ortodoxă din Ucraina permite credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie

Biserica Ortodoxă din Ucraina permite credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie. Îndepărtarea de data tradițională de 7 ianuarie este îndreptată împotriva șefului pro-Putin al bisericii ortodoxe rusești.

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus, conform calendarului iulian.

Însă, în urma invaziei lui Vladimir Putin din februarie, Biserica Ortodoxă din Ucraina permite pentru prima dată congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, într-o mișcare de îndepărtare de Rusia și de apropiere de Occident.

Chestiunea referitoare la momentul în care se sărbătorește Crăciunul este un subiect de dezbatere de lungă durată în Ucraina.

Biserica a sărbătorit în mod tradițional Crăciunul pe 7 ianuarie, în același timp cu patriarhia de la Moscova, care a binecuvântat războiul lui Putin. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, este un susținător proeminent al lui Putin și a declarat că soldații ruși care sunt uciși vor fi curățați de toate păcatele lor.

În cadrul unei ședințe a sinodului său din octombrie și în urma unor solicitări, Mitropolia de Kiev a anunțat că parohiile pot ține o slujbă religioasă completă pe 25, dacă doresc. Decizia vizează aproximativ 7.000 de biserici din întreaga țară.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Evstratiy Zoria (foto) a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujbele de pe 25, care anul acesta cade într-o duminică.

“Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că acest lucru nu rezolvă nimic”, a spus el. “Eu personal voi decide ce să fac după ce voi discuta cu enoriașii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet și cu succes”. (Mediafax)

Vezi si

Acord de principiu la nivelul statelor UE pentru plafonarea preţului petrolului rusesc

Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns vineri seară la un acord de principiu …