Saturday , April 27 2024

Anunț oficial: SUA vor trimite controversatele muniții cu fragmentație Ucrainei

Casa Albă a anunțat că SUA vor trimite Ucrainei controversatele muniții cu fragmentație, după ce preşedintele Joe Biden a aprobat, vineri, furnizarea către Ucraina a muniţiilor, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari. Casa Albă a declarat că a amânat decizia cât a putut de mult, din cauza riscului de a provoca daune civililor.

Decizia va avea, potrivit oficialilor de la Kiev, un “impact psiho-emoţional extraordinar” asupra forţelor de ocupaţie ruse. Utilizarea muniţiilor cu fragmentaţie este interzisă în 111 de ţări, care au semnat o convenție în acest sens, nu însă și SUA, Rusia și Ucraina. Aceste proiectile eliberează în general un număr de mici bombe care pot ucide fără discernământ pe o zonă vastă, iar cele care nu explodează reprezintă un pericol timp de decenii după terminarea unui conflict.

Legislația americană interzice transferul de muniții cu fragmentație a căror rată de eșec depășește 1% – adică mai mult de 1% din încărcătura din armă nu explodează -, dar președintele Joe Biden poate ocoli această regulă. Oficiali ai Departamentului Apărării au declarat joi că administrația Biden ia în considerare trimiterea de muniții cu fragmentație cu o rată de eșec mai mică de 2,35%, transmite BBC. Pentagonul a precizat că Rusia a folosit deja bombe cu dispersie în Ucraina, cu rate de eșec chiar mai mari.

O anchetă a Națiunilor Unite a constatat că Ucraina le-a folosit probabil și ea, deși Kievul a negat acest lucru. Oficialii plănuiesc să trimită în Ucraina obuze de artilerie, fiecare dintre acestea având 88 de bombe separate, potrivit informațiilor din presa americană. Acestea ar urma să fie lansate din artileria de tip Howitzer deja dislocată de armata ucraineană. Pachetul de ajutor include, de asemenea, vehicule de luptă Bradley și Stryker, rachete de apărare antiaeriană și echipamente împotriva minelor, au declarat oficialii pentru reporteri.

Hotărârea de a furniza munițiile ocoleşte interdicţia legală pentru fabricarea, folosirea şi furnizarea acestui tip de muniţii, survine după ce organizaţii precum Human Rights Watch (HRW) au cerut Washingtonului să nu dea curs cererii Kievului de a-i oferi muniţii de acest fel, scrie Agerpres.

Germania, aliată a SUA, a declarat vineri că se opune trimiterii de muniţie cu fragmentaţie în Ucraina, potrivit ministrului de Externe, Annalena Baerbock. Germania este una din cele 111 ţări semnatare ale Convenţiei cu privire la interzicerea utilizării muniţiilor cu fragmentaţie.

 

Vezi si

Serviciile secrete americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnâi

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat …