Alexei Navalnîi a ajuns la Moscova și a fost arestat. „Aici e casa mea. Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate”

reportersite
17 ianuarie 2021, 21:08

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna la mai mulți ani de închisoare, conform Reuters, citat de Agerpres. El a fost reținut la controlul pașapoartelor imediat după aterizare.

Avionul a fost redirecționat și a aterizat pe alt aeroport moscovit, Șeremetievo, deși era programat să aterizeze pe Vnukovo. Acolo se adunaseră simpatizanți ai disidentului rus și poliția a făcut arestări.

Presa rusă anunță că 53 de oameni, simpatizanți ai lui Navalnîi, au fost arestați pe aeroportul Vnukovo, unde trebuia să aterizeze inițial avionul cu disidentul rus. Sute de oameni au venit să demonstreze.

Aleksei Navalnîi a fost reținut la controlul de pașapoarte. Avocata lui a cerut să meargă cu el, dar a fost refuzată. Nici soției nu i-a fost dată permisiunea de a-l însoți. Aleksei Navalnîi și-a sărutat soția de rămas bun și a plecat cu polițiștii ruși.

Aleksei Navalnîi a făcut declarații la aerport, înainte de arestare. Și-a cerut scuze că au avut de suferit oamenii care-l așteptau și care au fost blocați pe celălalt aeroport din cauza măsurilor adoptate de autorități. „Este o dovadă în plus că lupta trebuie continuată”, a spus opozantul. „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat Navalnîi.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a spus el.