Saturday , April 27 2024

Veste proastă pentru românii care au credite în franci elveţieni

franci elvetieni

Veste proastă pentru românii care au credite în franci elvețieni. Banca Națională a Elveției a anunțat că a abandonat pragul de curs valutar de 1,2 franci elvețieni pentru un euro, pe care îl introdusese în anul 2011, în apărarea exportatorilor elvețieni.

În urma acestui anunț, francul elvețian s-a apreciat brusc în fața euro, cursul euro – franc ajungând de la 1,2 la sub 1. Cotaţiile sunt însă în evoluţie şi, momentan, cursul a trecut de 1.

Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%, informează Mediafax.

Pe piaţa interbancară, francul elveţian s-a apropiat de 5 lei. Cursul de schimb al BNR este de 4,3287 lei pentru un franc elveţian.

Aprecierea bruscă a francului elvețian în raport cu moneda națională, care s-a produs joi, are un impact redus asupra României, pentru că numai 5% din populația împrumutată are credite în franci elvețieni, a declarat la Digi24 consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

El spune că e o lecție pe care trebuie să o învețe cei care nu au ascultat sfaturile BNR și s-au uitat la dobânda cea mai mică.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …