Sunday , February 5 2023

Vanzarea de case si terenuri sub 450.000 de lei va fi scutita de impozit

casa

Guvernul a modificat vineri Codul Fiscal printr-o ordonanta de urgenta. Una dintre masurile aprobate vizeaza eliminarea impozitului pentru vanzarea de case si terenuri sub 450.000 de lei.

Astfel, persoanele care vand o constructie “de orice fel” sau terenuri cu o valoare mai mica de 450.000 lei nu vor mai plati impozit.

“Se introduce un plafon neimpozabil in cazul veniturilor obtinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, in suma de 450.000 lei”, informeaza Biroul de Presa de la Palatul Victoria, intr-un comunicat.

Guvernul explica si cum se calculeaza impozitul pentru vanzarile imobiliare ce depasesc aceasta suma.

“Peste aceasta suma, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% la diferenta dintre valoarea declarata de parti si suma neimpozabila de 450.000 lei”, explica Executivul.

Guvernul PSD sustine ca prin aceasta masura se doreste “incurajarea vanzarii imobilelor, ceea ce permite cresterea industriei constructiilor, orientata spre constructia de locuinte”.

Executivul aminteste si cum se calculeaza in prezent impozitul la vanzarile imobiliare:

* Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

* Pentru imobilele descrise mai sus, dobandite la o data mai mare de 3 ani:
2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

In prima sa sedinta dupa cea inaugurala, Guvernul Grindeanu a luat mai multe masuri, care vizeaza zona bugetar-fiscala, cu impact major in economie.

Vezi si

Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …