Sunday , May 5 2024

Sistemul e-Factura a ajuns la un vârf de 1,050 milioane de facturi

Sistemul e-Factura a ajuns la un vârf de 1,050 milioane de facturi și este așteptat să urce până la 5 milioane de facturi, dar capacitatea lui este mult mai mare, a declarat, miercuri, Albert Fruth, șef birou, Elaborare Strategii și Informatizare, Unitatea de Management al Informației, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

“Ca și volumetrie nu era relevant neapărat din perspectiva numărului de contribuabili care au adoptat sistemul, dar ne-a făcut pe noi să mergem pe zona de volumetrie să arătăm volumul zilnic al ingestiei de facturi. El se află acum undeva la 1,050 milioane de facturi ca top în luna ianuarie. Contoarele au fost resetate și le-au postat colegii tehnici, le-au postat în zona publică tocmai în ideea de a vedea trendul și a fi transparenți cu trendul de adopție, de a arăta că existăm, că funcționăm. Nu neapărat să fie un bau-bau, uite vecinul meu a trimis și eu nu am trimis factură. știm că ne aflăm în această perioadă de grație, cel puțin astăzi când vorbim există până la 31 martie flexibilitate în vedere adoptării sistemului. Deci dacă nu suntem pregătiți astăzi nu este nicio panică, nu este nicio problemă. Se pot încărca ulterior în momentul în care ne simțim pregătiți. Putem să o facem din urmă fără nicio problemă”, a spus Albert Fruth, la ediția a II-a a conferinței “Transformarea digitală fiscală a României – e-Factura – Bilanț: prima lună de implementare B2B”, organizată de Revista Comunicații Mobile și TelecomTV.
Potrivit datelor de pe site-ul ANAF, marți au fost trimise 1,104 milioane de facturi. La data 31 ianuarie 2024, ora 15:30, prin sistemul național RO e-Factura au fost transmise 46.459 facturi în ultimele 30 de minute, din care în relația Business to government: 2.461. În intervalul 1 ianuarie 2024 – 30 ianuarie 2024 au fost trimise 19,34 milioane de facturi, din care în relația B2G aproape 1,4 milioane.
Albert Fruth a explicat, în cadrul conferinței, că vârful la care se așteaptă este de 5 milioane de facturi, dar limita superioară la care se poate ajunge este mult mai mare.
“Dacă am traversat anul 2023 cu un vârf de 350.000 de facturi într-o singură zi primite și procesate, anul 2024 se regăsește în perspectiva solicitării operaționale a 5 milioane. Suntem la 1.050.000….Este estimarea operațională care s-a solicitat de către noi. Suntem mult mai jos decât solicitarea noastră către colegii tehici. Ne așteptăm să facem față având în vedere că testele s-au făcut pentru 5 milioane de facturi, nu pentru 1.050.000 cum suntem astăzi. Ne gândim că ar trebui să facem față…Operațional estimat este la 5 milioane, duce cu mult mai mult decât atât pe testele făcute. Dar noi din zona de business, pe analiza declarațiilor 394, pe numărul facturilor, am ajuns la o concluzie că în zona de impact B2B nu vor exista depășiri de 5 milioane. Dacă ne-am înșelat estimarea nu este nicio problemă, colegii noștri de la tehnic au avut disponibilitatea și ne-au acoperit, ca să zic așa, poate erorile din analiză implementând un sistem care duce mult mai mult decât 5 milioane. Aș putea să vă spun exact care este cifra, dar nu o fac pentru că nu am voie să o fac”,  a mai spus Albert Fruth. (Agerpres)

Vezi si

Datoria administratiei publice a trecut pragul de 50% din PIB în februarie, sărind la 52,4%

Datoria administratiei publice a crescut în luna februarie cu 40 miliarde lei, ajungând la 841 …