Sunday , April 28 2024

Se schimbă Codul fiscal! Vezi modificările

Un proiect de modificare a Codului fiscal a apărut azi pe site-ul Finanţelor. Aduce mai multe schimbări ale modului de impozitare pentru firmele mici şi pentru giganţii care exploatează resursele naturale ale României

– Opţiunea microîntreprinderilor de a plăti impozit pe venit se va trsnsforma în obligaţie. Deci microîntreprinderile nu vor mai putea opta pentru plata impozitului pe profit, arată proiectul de modificare a Codului fiscal.

Limita veniturilor obţinute pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor este de 65.000 euro pe an.

Pentru anul 2013, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013 şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere.

– S-ar majora deducerea suplimentară la calculul profitului impozabil pentru activităţi de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

– În cazul stocării electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hârtie în format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică.

– Se stabileşte regimul pe care trebuie să-l aplice beneficiarii operaţiunilor realizate de persoanele obligate să intre în sistemul TVA la încasare sau să părăsească sistemul, pe perioada cuprinsă între data de la care aveau obligaţia să aplice sistemul până la data înregistrării din oficiu şi, respectiv de la data la care aveau obligaţia să înceteze aplicarea sistemului până la radierea din oficiu, în funcţie de informţiile publicate în Registrul persoanelor
impozabile care aplică sistemul TVAla încasare.Totodată se stabileşte regimul aplicabil în cazul înregistrărilor/radierilor, din eroare, în/din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, astfel încât aceste erori să nu afecteze persoanele în cauză.

Se scumpeşte berea. Ţigările se scumpesc mai devreme

– pentru berea la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ este mai mică de 30%, se va percepe o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs.

În acelaşi timp, pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50% se va percepe o acciză suplimentară de 25 euro/hl de produs.

De asemenea, proiectul vizează creşterea nivelului accizelor pentru bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizată de micii producători de bere, acciza va creşte de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

– Se propune devansarea cu trei luni a calendarului de creştere a nivelului accizei totale la ţigarete. Majorarea accizei se va produce astfel la 1 aprilie. Noua acciză minimă la mia de ţigarete va fi de 81,78 euro.

 Primăriile, lăsate în offside de Codul fiscal

– Primăriile pot hotărî reducerea taxelor locale şi a amenzilor pe 2013, cel mult până la nivelurile din 2012, doar dacă n-au arierate (la 31 decembrie 2012) şi reducerile de impozite să nu afectează veniturile proprii
ale bugetelor locale. Codul fiscal va acorda un termen de 15 de zile de la data adoptării în care autoritaţile publice locale care înregistrează arierate să adopte noi hotărâri privind impozitele şi taxele locale datorate
pentru anul 2013. Pe scurt, să opereze majorarea de 16% la taxele locale, prevăzută de lege.

Persoanele care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 şi achită integral până la data de 30 septembrie 2013 diferenţele rezultate în urma taxelor care vor fi majorate, în urma modificării Codului fiscal, să beneficieze de bonificaţia prevăzută de lege.

economica.net

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …