Saturday , December 2 2023

Rusia ar putea renunţa la proiectul South Stream

Autorităţile ruse iau în considerare posibilitatea renunţării la proiectul de gaze naturale South Stream dacă acesta se loveşte de obstacole de netrecut, a declarat Dmitry Psekov, purtător de cuvânt al premierului Vladimir Putin, potrivit ITAR-TASS şi publicaţiei Komersant, preluate de Novinite.

Declaraţiile vin după ce Turcia a refuzat să-i permită Rusiei construirea unei secţiuni a gazoductului în zona sa economică din Marea Neagră. Autorităţile de la Ankara susţin că Gazprom, compania care dezvoltă South Stream, nu a adus dovezi privind sustenabilitatea proiectului.

Peskov a menţionat, totodată, că Rusia ia în considerare înlocuirea secţiunii submarine a gazoductului cu terminale pentru gaze naturale lichefiate construite pe ţărmul Mării Negre.

Vicepremierul rus, Igor Secin, a anunţat că Moscova caută alternative mai ieftine de a livra Europei gaze naturale ruseşti, inclusiv prin intermediul terminalelor de gaze lichefiate.

Mai mulţi analişti chestionaţi de Komersant consideră că discuţiile pe tema terminalelor de gaze lichefiate au rolul de a presa Turcia. Folosirea terminalelor ar însemna construirea unor astfel de facilităţi în România şi Bulgaria, în condiţiile în care navele care transportă gaze lichefiate nu pot tranzita strâmtoarea Bosfor decât două luni pe an, condiţie impusă de Turcia.

Proiectul South Stream presupune construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.600 de kilometri, care va aproviziona Europa Occidentală cu gaze ruseşti, tranzitând Marea Neagră şi regiunea balcanică.

Vezi si

800.000 de asigurări RCA încheiate de Euroins încetează în 7 decembrie; ASF recomandă șoferilor reînnoirea polițelor cât mai repede

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare Reasigurare încetează de drept, în data de 7 …