Friday , April 26 2024

Romsilva a pus pe piață în acest an 10 milioane metri cubi de lemn, mai mult decât se stabilise prin programul anual

Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a oferit pe piață în acest an un volum de 10 milioane metri cubi de lemn, în plus cu 500.000 de metri cubi față de programul anual, suplimentarea fiind aprobată de Consiliului de Administrație al Romsilva pentru asigurarea necesarului de pe piața lemnului, potrivit declarațiilor făcute de directorul general al RNP – Romsilva, Daniel Nicolăescu.

“Din acest volum, în primele 11 luni ale anului au fost oferiți agenților economici de profil, ca masă lemnoasă pe picior, un volum de 6,13 milioane metri cubi, fiind adjudecați 5,53 milioane metri cubi, la prețul mediu de 326,95 lei/m.c.. Menționăm că prețul mediu de pornire în cadrul licitațiilor a fost de 197,45 lei/m.c. De asemenea, au fost oferiți agenților economici și un volum de circa 1,1 milioane metri cubi de lemn fasonat, recoltat prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestați în activitatea de exploatare forestieră. În primele 11 luni, a fost adjudecat un volum de 1 milion metri cubi lemn fasonat, la prețul mediu de 595 lei/m.c.”, a precizat Daniel Nicolăescu (foto), citat de Agerpres.

La aceste cantități se mai adaugă circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc livrat, până la finalul anului, direct populației.
Şeful Romsilva a precizat că inițiativa sa de a suplimenta cu 500.000 de mc volumul de lemn pus pe piață a fost una corectă, fiind o măsură care se impunea pentru a preîntâmpina o criză a lemnului de foc.

“Dacă faceți o corelație între prețul mediu de pornire de 197,45 lei metru cub și prețul de adjudecare a masei lemnoase, care este undeva mult mai sus și care se datorează condițiilor de piață, deci în niciun caz nu este impus de noi. Considerăm că a fost o inițiativă foarte bună, corectă și o măsură care se impunea, cea pe care am gândit-o și am luat-o în ceea ce privește suplimentarea volumului de lemn cu 500.000 de metri cubi de masă lemnoasă pusă pe piață și aceasta a făcut ca să preîntâmpinăm o criză a lemnului de foc. Deci, România nu s-a confruntat până în prezent cu o criză a lemnului de foc și suntem convinși că în continuare vom face față provocărilor”, a subliniat Nicolăescu în data de 21 decembrie într-o întâlnire cu presa.

Pentru 2023, reprezentantul Romsilva a precizat că regia va avea obligația, conform prevederilor Codului silvic, ca 50% din volumul de lemn pus pe piață să fie fasonat, ceea ce înseamnă “o mare provocare”.

“În conformitate cu prevederile Codului silvic avem obligația ca 50% din volumul de lemn pus pe piață să fie fasonat. 50% din 10 milioane de metri cubi cât avem prevăzut pentru anul 2023 înseamnă 5 milioane de metri cubi va trebui să punem pe piață ca lemn fasonat. Este o mare provocare pentru noi, sperăm să îi facem față. Ne-am organizat, am luat măsuri în acest sens. Cu toate acestea, anul acesta am reușit ca volumul de lemn pus pe piață ca fasonat să fie undeva 40%, adică în jur de 4 milioane de metri cubi, iar diferența de 10% înseamnă 1 milion de metri cubi, ceea ce este un volum însemnat”, a punctat directorul general al RNP – Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

 

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …